środa, 4 listopada 2015

Krem z dyni i pomidorów z chorizo

Sezon dyniowy trwa... dlatego postanowiłam zrobić rozgrzewający, aromatyczny krem z dyni i pomidorów. Sycąca, kremowa, pyszna zupa, z dodatkiem chipsów z chorizo to jest to co jesienią smakuje najbardziej. Następnym razem dodam jeszcze pieczoną paprykę i będzie wtedy mega odlot.  Polecam.


Krem z dyni i pomidorów z chorizo

  • 500 g dyni 
  • puszka pomidorów pelati (moje były z dodatkiem czosnku i bazylii)
  • 500-750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/2 łyżeczki kuminu do smaku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • do smaku ostra papryka czerwona w proszku albo tabasco albo pasta chilli
  • łyżeczka octu winnego albo octu ryżowego (wg smaku)
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • plasterki kiełbasy lub salami chorizo



    Dynię pokroić w kostkę. Podgrzać bulion, włożyć kawałki dyni i gotować ok 15 minut aż zmięknie. Dodać pomidory z puszki, sól, pieprz do smaku, gotować razem na małym ogniu 10 minut. Następnie wszystko zmiksować. Doprawić do smaku kuminem, solą, pieprzem, octem by lekko zakwasić zupę, a dla ostrości dodać odrobinę papryki ostrej lub tabasco lub pasty chilli. Na koniec skropić olejem sezamowym, wymieszać. Jeśli zupa byłaby zbyt gęsta wystarczy dolać jeszcze trochę bulion. Na rozgrzanej patelni zeskwarzyć plasterki chorizo na chipsy i włożyć kawałki do miseczek z zupą. 



    2 komentarze: