niedziela, 11 października 2015

Placki ziemniaczane z czarnuszką

Jak odczarować popularne placki ziemniaczane, żeby nie były takie same jak zawsze? Wystarczy dodać do nich np czarnuszkę, dzięki czemu nie tylko wizualnie się zmienią ale i smak nabierze charakteru. Czarnuszka nada im fajny aromat i jednocześnie pikantny smak, a do tego zdrowy dodatek, bo to warte uwagi zdrowe zioło, które powinno się od czasu do czasu pojawiać w naszej diecie.



Placki ziemniaczane z czarnuszką
  • ok 1 kg ziemniaków 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka 
  • sól wg smaku
  • pieprz wg smaku
  • łyżka czarnuszki (lub więcej wg uznania)
  • olej do smażenia

Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, trochę je odsączamy. Obieramy cebule i również je ścieramy na tarce, dodajemy do ziemniaków, do tego przeciskamy przez praskę czosnek. Wbijamy jajka, mieszamy całość, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, czarnuszkę. Mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy porcjami placki na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami, gulaszem, cukrem lub śmietaną.



1 komentarz:

  1. Ja ostatnio daję czarnuszkę niemal do wszystkiego, uwielbiam ją :)

    OdpowiedzUsuń