sobota, 15 sierpnia 2015

Mini ptysie

Odrobina czegoś słodkiego nikomu nie zaszkodzi. Szczególnie jeśli to będą mini ptysie nadziewane śmietanką. Szybkie, małe, słodkie co nieco. Na letni weekend idealne. Zapraszam.  



Mini ptysie
  • 250 ml wody
  • 60 g masła
  • sól 1 szczypta
  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 300 ml śmietanka kremówka 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

250 ml wody zagotować z masłem i solą. Przesianą mąkę dodać do gorącej wody i na średnim ogniu mieszać tak długo, aż masa będzie gładka i zacznie odrywać się od ścianek. Lekko przestudzić. Wbić po jednym jajku ciągle mieszając mikserem na wolnych obrotach. Piekarnik rozgrzać do 180 st. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do szprycy z otworem największej gwiazdki i wyciskać małe porcje na papier. Piec ok 20 minut do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia.
300 ml śmietany ubić na sztywno, dodać 2 łyżki przesianego cukru pudru. Śmietanę przełożyć do szprycy napełnić ptysiowe kulki. Odstawić do lodówki.




1 komentarz: