środa, 5 sierpnia 2015

Kurczak egzotyczny z grilla

Sezon grillowy trwa w najlepsze, upały wręcz zachęcają do spożywania posiłków na balkonach, tarasach czy nad wodą. Dlatego zapraszam dzisiaj na kurczaka z grilla w marynacie lekko egzotycznej z dodatkiem soku z ananasa.  Smacznego. 


Kurczak egzotyczny z grilla
  • kurczak
marynata:
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • kawałek imbiru ok 5 cm
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • szczypta kuminu
  • łyżka sosu słodko-kwaśnego
  • łyżeczka miodu 
  • 1/4 szklanki soku z ananasa (z puszki)


Kurczaka umyć, wytrzeć, podzielić na kawałki. Przygotować marynatę. W miseczce wymieszać lub zmiksować sos sojowy, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno starty imbir, sos słodko-kwaśny, ziele angielskie, kumin i miód i sok z ananasa. 
Kawałki kurczaka włożyć do marynaty i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia rozpalić grilla, mięso włożyć na tackę lub bezpośrednio na ruszt grilla. Piec ok 40-45 minut, obracając w połowie pieczenia, w zależności od kawałka mięsa. W trakcie smarować marynatą, jaka nam pozostała w naczyniu po kurczaku. Podać z ulubioną sałatką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz