Roladki z bakłażana z mięsem mielonym
To jedno z tych dań, do których z chęcią wracam latem. Ostatnio przygotowała je moja córa. Myślałam ze będzie dla niej za trudne, tymczasem uwinęła się z obiadem w godzinie. Danie wyszło jej tak samo dobre jak moje. Więc skoro potrafi taką zapiekankę zrobić 16-latka to i wy z łatwością przygotujecie zapiekane bakłażany  na obiad. 
Roladki z bakłażana z mięsem mielonym
- 500 g indyczego mięsa mielonego
 - cebula drobno posiekana
 - szczypta tabasco lub papryki chili albo ostrej
 - sól
 - pieprz świeżo mielony
 - 1-2 bakłażany
 - kilka łyżek oliwy
 - czosnek 2 ząbki przeciśnięte
 - papryka słodka i ostra
 - ser żółty
 - mozzarella
 - listki bazylii
 - oregano świeże
 
- słoiczek domowego sosu passaty albo 250 ml kupnej passaty/sosu pomidorowego
 - 2 duże świeże pomidory
 - oregano świeże posiekane
 - cebula
 - ząbek czosnku
 - bazylia świeża kilka listków
 - pieprz
 - łyżeczka cukru
 
Wymieszać mięso, posiekaną cebulę, czosnek, paprykę ostrą lub tabasco. Dodać do smaku sól, pieprz, posiekane listki oregano.  
Bakłażana pociąć wzdłuż na plastry, każdy plaster posmarować oliwą i grillować na gorącej patelni, do uzyskania ładnych pasków. 
Z mięsa formować niewielkie wałeczki, położyć na każdym plastrze bakłażana, na to kawałek mozzarelli, listek bazylii i zawinąć plaster bakłażana w rulonik. 
Włożyć do naczynia, w którym będziemy zapiekać. 
Zrobić sos: Pomidory sparzyć i obrać ze skorki, drobno pokroić. Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać pomidory, poddusić chwile, dodać sos pomidorowy, czyli np passate, dodać zioła, pieprz i cukier. Przyprawy oczywiście dodajemy wg siebie do smaku. Wszystko razem dusić aż pomidory zmiękną i zagęszczą sos, można zmiksować na jednolitą całość.
Gdy wszystkie roladki są gotowe, zalać całość sosem pomidorowym, wierzch posypać startym serem i suszoną bazylią.
Zrobić sos: Pomidory sparzyć i obrać ze skorki, drobno pokroić. Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać pomidory, poddusić chwile, dodać sos pomidorowy, czyli np passate, dodać zioła, pieprz i cukier. Przyprawy oczywiście dodajemy wg siebie do smaku. Wszystko razem dusić aż pomidory zmiękną i zagęszczą sos, można zmiksować na jednolitą całość.
Gdy wszystkie roladki są gotowe, zalać całość sosem pomidorowym, wierzch posypać startym serem i suszoną bazylią.
Zapiekać ok. pół godziny, w temperaturze 200 stopni. 
Z dwóch bakłażanów wyszło mi 18 roladek. 





Akurat bakłażan czeka w lodówce, więc skorzystam z przepisu! :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie:)))
OdpowiedzUsuń