wtorek, 7 lipca 2015

Sałatka z bobu z marynowaną fetą

Sałatka z bobu i sera feta stanowi doskonałą przekąskę w czasie upałów. Połączenie sera feta i polskiego letniego bobu, sprawi ze będziemy czuć się jak na urlopie nad Adriatykiem. Do tej pory jadałam bob tylko naturalny ugotowany, na ciepło. Od dzisiaj sięgam po bób w sałatkach jako naturalną, letnią przekąskę. 
A jak zamarynować fetę przepis znajdziecie tutaj



Sałatka z bobu z marynowaną fetą
  • 500 g bobu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego light
  • 1/3 łyżeczki curry indyjskiego
  • kilka kropel tabasco
  • kilka kostek fety greckiej marynowanej 
  • biały pieprz
  • mięta



Bób ugotować w posolonej i lekko posłodzonej wodzie (około 20 minut), a następnie przelać zimną wodą. Dokładnie odsączyć i obrać ze skórki. Wymieszać z jogurtem, curry, tabasco, pieprzem, dodać fetę i na koniec posiekaną mięte. Delikatnie wymieszać.


1 komentarz: