Sałatka z bobu z marynowaną fetą
Sałatka z bobu i sera feta stanowi doskonałą przekąskę w czasie upałów. Połączenie sera feta i polskiego letniego bobu, sprawi ze będziemy czuć się jak na urlopie nad Adriatykiem. Do tej pory jadałam bob tylko naturalny ugotowany, na ciepło. Od dzisiaj sięgam po bób w sałatkach jako naturalną, letnią przekąskę. 
A jak zamarynować fetę przepis znajdziecie tutaj. 
Sałatka z bobu z marynowaną fetą
- 500 g bobu
 - 2 łyżki jogurtu greckiego light
 - 1/3 łyżeczki curry indyjskiego
 - kilka kropel tabasco
 - kilka kostek fety greckiej marynowanej
 - biały pieprz
 - mięta
 
Bób ugotować w posolonej i lekko posłodzonej wodzie (około 20 minut), a następnie przelać zimną wodą. Dokładnie odsączyć i obrać ze skórki. Wymieszać z jogurtem, curry, tabasco, pieprzem, dodać fetę i na koniec posiekaną mięte. Delikatnie wymieszać.




Pycha !
OdpowiedzUsuń