poniedziałek, 6 lipca 2015

Australijska zupa z cukinii wg H2O wystarczy kropla

Te zupę pierwszy raz ugotowałam kilka lat temu, gdy w tv pojawił się serial "H2O wystarczy kropla", którego fanką była wtedy moja 8-letnia córka ( i którą jest do dziś). Wydano wtedy też gazetkę pod tą samą nazwą o życiu bohaterek - serialowych syrenek. Były w niej m.in przepisy kulinarne podobno rodem z Australii. Pamiętam jak dziś, że z pierwszą gazetką przyszło moje małe, dwunożne stworzenie i pokazało przepis na zupę, prosząc żeby ją zrobić. Moje zdziwienie było olbrzymie, bo córa była z tych co to cukinii prawie nie jadała (poza grillowaną), dlatego sceptycznie, ale zrobiłam ją i nie żałuję, bo zupa weszła na stałe do naszego menu. Już nigdy nie psioczyłam na to, że czyta durne gazetki. Czasami warto posłuchać dzieci. 



Australijska zupa z cukinii wg H2O wystarczy kropla
  • duża cebula 
  • łyżka oliwy
  • odrobina soli (najlepiej morskiej)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • łyżka indyjskiego curry
  • 1 kg cukinii 
  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 szklanki ryżu białego
  • koperek
  • szczypta tymianku
  • opcjonalnie jogurt naturalny



Cebule i cukinię pokroić w kostkę. Do garnka z rozgrzanym olejem dodać cebule, posolić, zeszklić. Następnie dosypać curry i smażyć przez 2 minuty. Dodać cukinię, bulion, ryż, pieprz, tymianek, trochę koperku, wszystko zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut. Gdy ryż będzie miękki zmiksować na gładki krem. 
Zupę podać na talerzu posypaną koperkiem. Ewentualnie można dać kleks z jogurtu na środek talerza. Gdyby zupa wyszła za gęsta wystarczy dolać bulionu lub wody.

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł :)

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. No i proszę, córka zainspirowała mamę :)
    Zupa wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń