środa, 27 maja 2015

Krem chłodnik z pieczonych buraków i tymianku

Pyszna, gęsta zupa, na ciepło i jako chłodnik. To krem z pieczonych buraków, z sokiem jabłkowym i tymiankiem. Idealna alternatywa dla innego niż tradycyjny barszcz. Z dodatkiem słonego sera np bałkańskiej fety będzie miłą odmianą dla codziennej zupy na ciepłe, letnie dni. 




Krem chłodnik  z pieczonych buraków i tymianku 
  • ok. 600 ml wywaru warzywnego
  • 250 ml soku jabłkowego
  • ok  800 g niewielkich buraków (np od botwinki)
  • liście z pęczka botwinki
  • szalotka
  • 1/2 jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z ok 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 łyżeczki octu winnego z czerwonego wina
  • ser bałkański np feta bałkańska


Piekarnik nagrzać do 180 st. Buraki umyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na ok 1 godzinę. Upieczone wyjąć z folii i obrać ze skórki. Przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Liście botwinki poszatkować, dodać do wywaru razem z tymiankiem i zagotować. Szalotkę i czosnek drobno pokroić. Na patelni na łyżce oliwy zeszklić czosnek i szalotkę. Całość dodać do bulionu, gotować razem 5 minut.
Do miksera włożyć buraczki, wlewać stopniowo bulion z warzywami i miksować. Dodać obrane jabłko i sok jabłkowy. Zmiksować. Przyprawić wg uznania sokiem z cytryny, octem, solą i pieprzem i tymiankiem. Wlać porcje do talerzy, na wierzch dać pokrojony w kostkę ser, listki botwinki i posypać tymiankiem. Można podawać na ciepło lub jako chłodnik. 

2 komentarze:

  1. genialny krem, aż się chce złapać za łyżkę i rozkoszować się smakiem!

    OdpowiedzUsuń