Dietetyczny sernik jogurtowy na zimno z owocami

W domu następują małymi kroczkami zmiany. Ze względu na córkę nasza kuchnia musi się stać zdrowsza, bardziej dietetyczna. A że jakoś ciężko jest się odzwyczaić od słodkości w weekend postanowiłam zrobić sernik, ale ograniczyć jego kaloryczność do minimum wykorzystując chudy ser, chudy jogurt i owoce. Mam nadzieje, że przypadnie wam do gustu jeśli szukacie takich zdrowszych interpretacji słodkości. 



Dietetyczny sernik jogurtowy na zimno z owocami
  • 500 g sera chudego (może być w kostce albo kremowy)
  • 500 ml jogurtu naturalnego chudego gęstego
  • stewia w proszku (wg smaku) - można zastąpić miodem, ksylitolem lub syropem z agawy
  • 5 łyżeczek żelatyny (można zastąpić agarem)
  • ok 250 g owoców leśnych mrożonych (maliny, truskawki, porzeczki, jagody)
mus:
  • 3 łyżki chudego serka kremowego 
  • 1,5 łyżki owoców
  • 2 łyżeczki stewii


Przygotować formę tortownicę ( u mnie 23 cm) z ceramicznym spodem i silikonową obręczą albo tradycyjną formę, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza obręcz. 

W misce zmiksować ser biały z jogurtem. chudego gęstego, dodać stewie w proszku w ilości wg smaku, tak by masa byłą wystarczająco słodka . Wymieszać.  Żelatynę zalać odrobiną wody, jak napęcznieje to podgrzać lekko w mikrofali lub nad parą wodną tylko do rozpuszczenia się i dodać do masy sernikowej. Wymieszać. Na koniec dodać owoce wymieszać łyżką. Jeśli je wcześniej odmrażamy to należy je osuszyć na papierowym ręczniczku i dopiero dodać do masy. Wymieszać dokładnie. Masę wlać do  torownicy, całość wstawić do lodówki na kilka godzin aż się sernik dobrze zetnie. Wyjąć, zdjąć obręcz, delikatnie zdjąć papier i przełożyć sernika na patere. 
Mus: Wszystkie składniki zmiksować. Stewii dodać wg smaku. Przed podaniem wierzch posmarować musem z owoców. 



15 komentarzy:

  1. uwielbiam serniki na zimno , ale smaku mi zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, ja zamiast stewii użyłabym ksylitolu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialnie się prezentuje ten sernik! :)
    Pyszności! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. A co mozna dodac zamiast stewii lub ksylitolu? Miod lub syrop z agawy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście jak najbardziej.

      Usuń
    2. Tak, można. Również syrop klonowy będzie dobry :)

      Usuń
  5. Ja z kolei mam pytanie czy można zastąpić czymś żelatynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na myśl przychodzą mi dwie rzeczy to galaretki ale nich najczęściej też jest żelatyna, chociaż i takie już są na rynku, a druga to agar.

      Usuń
  6. Ja ogólnie mało słodzę, stewię mam ale nie używam bo i tak dla mnie jest zbędna, ale powiedz mi ile sypiesz tego białego proszku tak mniej więcej. Łyżkę, dwie? Bo ja zupełnie się jeszcze na tych słodzidłach nie znam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my się odzwyczajmy od cukru więc stewię użyłam by osłodzić deser, jogurt, ser i leśne owoce lekko kwaśne to da kwaskowate ciasto. ja do masy dodałam 1,5 łyżki stewii może ciut więcej, a do musu 2 łyżeczki.

      Usuń
  7. Jaką miała Pani wielka formę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tortownica o średnicy 25 cm. ale może być mniejsza

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger