wtorek, 28 kwietnia 2015

Surówka z czerwonej kapusty

Prosta, smaczna, tania surówka do  obiadu  czy  grilla. Idealna do hamburgerów czy nadzienia do pity. Wystarczy trochę jogurtu jako bazy sosu i można ją jeść w nieskończoność. 



Surówka z czerwonej kapusty
  • 1/2 główki kapusty czerwonej
  • 1 jabłko ze skórką
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego (z białego lub czerwonego wina) lub sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka majonezu 
  • 200 ml jogurtu najlepiej greckiego lub innego ale gęstego naturalnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku



Kapustę i jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebule drobno posiekać i dodać do kapusty. Jogurt wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz octem lub sokiem z cytryny. Sos wlać do warzyw, wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem. Surówkę odstawić do lodówki na min 1h, żeby się przegryzła. Ja odstawiam nawet na całą noc, wtedy warzywa są idealnie kruche, a sos wnika całkowicie w kapustę. 


1 komentarz:

  1. Świetna! a dzisiaj patrzyłam na fioletową kapustę i myślałam co z niej zrobic ;)

    OdpowiedzUsuń