czwartek, 30 kwietnia 2015

Pljeskavica z domowymi chlebkami pita

Pljeskavica to popularna na całych Bałkanach nazwa dużego, płaskiego grillowanego kotleta mielonego. Odmian jest tyle ile państw w tym rejonie. Mój dzisiaj kotlet bardziej jest zbliżony do odmiany bułgarskiej, bo do środka dodałam ajwaru, a oni swój nadziewają pastą pomidorową. Kotleta podałam w chlebkach pita z warzywnymi dodatkami, ajwarem i sosem jogurtowym. Idealna potrwa na długi weekend, grill i pikniki. 



Pljeskavica z domowymi chlebkami pita
  • 500 g mielonego mięsa mieszanego wołowego i wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • sól 
  • pieprz
  • 6 chlebków pita (klik)
  • sałata lodowa
  • pomidory
  • ogórek zielony
  • awokado
  • surówka z czerwonej kapusty (klik)
  • ajwar
  • sos jogurtowy 
sos jogurtowy:
  • 200 ml jogurtu (najlepiej gesty typu greckiego)
  • ząbki czosnku
  • łyżeczka świeżej mięty
  • świeżo mielony pieprz


Cebule i chilli drobno posiekać. Mięso wymieszać z cebulą, chilli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i łyżką ajwaru. Wyrobić dokładnie, aż masa będzie jednolita. Uformować płaskie, okrągłe kotlety. Usmażyć  najlepiej bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej lub grillu aż zbrązowieją. 
Sos. W miseczce wymieszać jogurt z przeciśniętym czosnkiem, miętą, dodać pieprz do smaku.
Podgrzać pity. Przeciąć, otworzyć. Środek posmarować ajwarem i sosem czosnkowym. Włożyć do środka kotlet , liście sałaty, plasterki pomidora,  ogórka, awokado, porcje surówki z czerwonej kapusty, polać ponownie sosem jogurtowo-czosnkowym. 



2 komentarze: