piątek, 27 lutego 2015

Tarta z sosem a'la bolognese

To pierwsza tarta jaką zrobiłam jakieś 14 lat temu dla swojej córki. I pierwsza, którą spróbowała i którą uwielbia do dzisiaj. Proste, kruche ciasto i nadzienie jak do bolognese. Łatwa, pyszna i syta, na obiad, na kolację, dla znajomych. Zapraszam. A tę pierwszy raz wykonała ona sama.


Tarta z sosem a'la bolognese

ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 125 g masła
  • 1 duże jajko
farsz:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub wp-woł
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • oregano
  • listki bazylii
  • przecier pomidorowy lub szklanka passaty
  • ser żółty starty
  • kapary lub oliwki
  • oliwa z oliwek



Najpierw zrobić ciasto. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło, siekamy nożem, wyrabiamy palcami, stopniowo żeby osiągnąć coś na kształt piasku, potem dodajemy jajko, wyrabiamy ciasto ręką aż się dokładnie sklei. Formujemy kule. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Potem wyjmujemy, rozwałkowujemy na omączonym blacie i wykładamy nim formę np. tortownice albo formę do tarty wysmarowaną masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 st i podpiekamy ciasto 7 minut. Wyjmujemy, wkładamy nadzienie.

Nadzienie: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy poszatkowaną cebule, lekko szklimy, dodajemy pokrojony drobno czosnek, po chwili dodajemy mięso mielone i razem smażymy, następnie pomidory i passate lub przecier, mieszamy. Dosypujemy oregano, pokrojona bazylie, sól, pieprz, papryki, cukier do smaku. Dusimy albo smażymy razem ok 10 minut. Ma wyjść gęsty, mięsny sos. Na podpieczone ciasto wylewamy farsz, posypujemy mocno serem, układamy kapary albo oliwki. Posypujemy oregano i papryką słodką. Potem do piekarnika na jakieś 15-20 minut. Powinno wystygnąć i stać się bardziej zwarte.  



3 komentarze:

  1. dla osób uwielbiających sos bolognese będzie doskonała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiej średnicy blacha na taką ilość składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwykła tortownica np 24-26 cm albo forma do tarty u mnie srednica 24cm. moze byc mniejsza wtedy bedzie tarta wyzsza.

      Usuń