czwartek, 12 lutego 2015

Mini pączki Poppers Snickerdoodle

Dzisiaj Tłusty Czwartek, więc nie może zabraknąć tutaj pączków. Co prawda nie są to tradycyjne, drożdżowe, nadziane konfiturą z róży, ale malutkie pączusie z nadzieniem budyniowym. Mimo to myślę, że zachęcą do ich wypróbowania, bo są łatwe, szybkie w przygotowaniu i ze składników, które zawsze mamy w lodowce. Zapraszam. Przepis znalazłam tutaj.


Mini pączki Poppers Snickerdoodle

ciasto:
  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
  • ¼ szklanki jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki masła (roztopione)
  • olej roślinny (do smażenia)
posypka:
  • cukier puder
  • 1 łyżeczka cynamonu 
nadzienie:
  • budyń waniliowy
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki bitej śmietany kremówki


W  misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać mleko, jogurt, cukier puder i stopione masło. Dodać suche składniki i wymieszać. Zagnieść jednolite ciasto, jeśli się jeszcze klei do rąk to delikatnie podsypać mąką. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, tyle by pączki mogły w nim pływać. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm, rwać porcje i formować małe kuleczki jak piłki do ping-ponga. Można tez z ciasta za pomocą kieliszka wykroić grubsze kółka. Pączki wkładać do oleju i smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyjąć na papierowy ręcznik i odsączyć. 
Przygotować nadzienie. Budyń ugotować wg przepisu z opakowania razem z mlekiem i jeśli trzeba cukrem. Następnie odstawić do ostudzenia. Chłodny budyń zmiksować z ubitą śmietanką. Włożyć do worka ciasta cukierniczego z tylką o cienkiej końcówce. Każdy pączek napełnić w środku nadzieniem. 
Gotowe posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.  


1 komentarz: