wtorek, 9 grudnia 2014

Domowa masa makowa

Domowa masa makowa to coś czego nie może zabraknąć w święta. Nic nie zastąpi smaku, zapachu masy makowej w wypiekach, tym bardziej że te gotowe z puszek niekoniecznie są zdrowe i smaczne, mimo że nie wymagają od nas żadnych przygotowań. A domowa masa jest idealna do świątecznego makowca, strucli makowej czy chociażby drożdżówek. Zapraszam. A i można ją zamrozić i użyć do ciasta po rozmrożeniu.  


Masa makowa domowa
  • 1/2 kg suchego maku
  • 50 g masła
  • 170 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g rodzynków
  • 100 g płatków migdałowych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów
  • aromat migdałowy




Mak zalać wodą. Odstawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości (uważając żeby się nie przypalił) przez około 20-25 minut. Odsączyć i zmielić 2-krotnie. Jeśli użyjemy gotowego, kupionego maku mielonego to wystarczy zalać go wrzątkiem i wystudzić. Następnie dokładnie osączyć na sicie z nadmiaru wody. Odstawić mak na 10-15 minut, żeby pozbył się wody. 
Masło stopić w garnuszku razem z cukrem i miodem. Gorące dodać do maku razem z bakaliami i aromatem migdałowym. Wymieszać i odstawić, żeby bakalie zmiękły a masa nabrała smaku.


4 komentarze:

  1. domowa najlepsza, też taką robię:) ładna miseczka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka domowa masa makowa góruje nad wszystkimi kupnymi, a najlepsze jest to, że można dodać do niej te ulubione bakalie ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, żadnej chemii sam smak i aromat.

      Usuń