wtorek, 28 października 2014

Szybkie bułeczki zapiekane z salami


Nie macie pomysłu na szybką kolację? A może nie wiecie co zrobić z czerstwymi bułkami? Wystarczy zajrzeć do lodówki, znaleźć tam jakąś wędlinę, szynkę albo a najlepiej salami, dodać starty ser, trochę śmietany, majonezu i mamy pyszne, chrupiące, zapiekane bułeczki idealne an kolację dla całej rodziny. Dodam, ze podałam takie bułeczki na kolacje dziewczynkom w urodziny córki i okazało się że bułeczki zniknęły w jednej chwili, a jedna z dziewczyn, zresztą największy niejadek jakiego znam, o dziwo zjadła, pochwaliła i nawet poprosiła o przepis dla mamy :)




Szybkie bułeczki zapiekane z salami
  • bułki kajzerki albo kromki z weki czy tez francuza - podane składniki są na ok. 6 bułek
  • 100 g salami drobno pokrojonego (kupuje plasterki paprykowego z dyskontu) albo szynka lub inna wędlina
  • 100 g sera żółtego startego (lub na oko)
  • 1-2 łyżki majonezu (lub na oko)
  • 1-2 łyżki śmietany (lub na oko)
  • 18% (lub na oko)
  • sol 
  • pieprz

Rozgrzać piekarnik na 180 st. Składniki wymieszamy ze sobą (poza bułkami) by powstała jednolita masa. Bułki przekroić na pół, posmarować masą, przełożyć na blachę na papier do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec ok 15 minut lub do czasu, gdy bułki się zapieką na złoto. Smacznego.



6 komentarzy:

  1. Królestwo za taką bułeczkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. a dziś się właśnie zastanawiałam co z czerstwymi bułkami począć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, lubię takie wytrawne wypieki :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. oj tak, od takiego jedzenia jestem niemalże uzależniona... dlatego muszę się go niestety wystrzegać, bo centymetr umieszczony na biodrach krzyczy STOP:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj nie miałam weny twórczej co zrobić na obiad i zrobiłam właśnie te grzanki :) wyszły pyszne :) Polecam

    OdpowiedzUsuń