wtorek, 21 października 2014

Gulasz wieprzowy z dynią

Jesień za oknem to idealny czas na ciepłe rozgrzewające obiady, czyli najczęściej gulasze. Dzisiaj proponuje gulasz z dynią, obowiązkowym składnikiem kuchni październikowej. Jednocześnie chciałam wam przedstawić dwa produkty na które natrafiłam 2 tygodnie temu podczas jarmarku ekologicznego w Katowicach, mianowicie olej rzepakowy i przyprawa warzywno-owocowa marki Green Spoon



To nowa firma wchodząca na rynek określająca się jako "ludzie, dla których wysoka jakość, zdrowie, przyroda i tradycja są najważniejszymi wartościami". I takie tez są ich produkty, które wkrótce pojawią się na rynku w szerszej sprzedaży. Jako główny swój produkt reklamują olej rzepakowy tłoczony są na zimno, nierafinowany w skutek czego zachowuje najwyższą jakość. "Nasz olej z rzepaku tworzony z artyzmem i pasją charakteryzuje się niezwykłym smakiem oraz zapachem. Zaraz po otworzeniu butelki odkrywamy głęboką i ciepłą woń lasu, orzechów laskowych oraz kwitnących łąk. Gdy zamkniemy oczy nasza wyobraźnia wykreuje obrazy wiejskich sielankowych klimatów. Olej Green Spoon uwodzi smakiem." Czy tak jest? Byłam sceptyczna bo wiele olei już próbowałam, ale chyba żaden bez ogródek nie smakował mi na zimno bezpośrednio z chlebem jak ten. Coś w nim faktycznie jest. Delikatny, pyszny. Równie smaczne wychodzi smażone na nim mięso. Drugi produkt to zestaw przypraw, fajna, naturalna mieszanka suszonych warzyw i owoców. Mocno aromatyczna, idealnie nadająca się do mięs, ryb, czy warzyw. Oba te produkt wykorzystałam w obecnym daniu. Więcej informacji o produktach na stronie FB Green Spoon.  
Wpis sponsorowany. 

Gulasz wieprzowy z dynią
  • 600 g wieprzowiny (łopatka)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziela angielskie 
  • liść laurowy
  • 400 ml bulionu drobiowo-wołowego lub innego jaki akurat mamy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Green Spoon
  • 2 łyżki musztardy ostrej
  • 3 ogórki kiszone 
  • 3 łyżki wody z ogórków kiszonych
  • 400 g dyni
  • 2 łyżeczki przyprawy warzywno-owocowej Green Spoon
  • łyżka papryki czerwonej 
  • sól
  • pieprz
  • wg uznania papryka słodka ostra
  • do zagęszczenia mąka kartoflana 
Mięso myjemy i kroimy kostkę. Cebulę obieramy i kroimy także w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Olej rozgrzewamy w garnku dodajemy mięso. Smażymy chwile z każdej strony następnie dodajemy cebulę, czosnek. Kiedy cebula się zeszkli solimy, przyprawiamy pieprzem, papryką, dodajemy liść laurowy i ziele, wlewamy bulion i na niewielkim ogniu zagotowujemy przez 5 minut. Dolewamy wodę, tak by zakryła mięso. Dodałam wtedy przyprawę marki Green Spoon. Dusimy jakieś 60 minut. Gdy mięso jest prawie miękkie dodajemy musztardę, pokrojone w kostkę ogórki i dynię. Do smaku dolewamy wodę z ogórków, doprawiamy pieprzem, ewentualnie ostrą papryką, gotujemy razem ok 15 minut.
W międzyczasie gotujemy na sypko kasze. Jeśli sos jest za rzadki wystarczy rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody trochę mąki kartoflanej i wlać ją do sosu, wymieszać a on odpowiednio nam zagęści sos. Smacznego.





6 komentarzy:

  1. bardzo lubię dynię w gulaszach :) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie będzie w wersji wołowej.

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale urozmaicenie gulaszu choć ja tak lubię, że pochłonę ze wszystkim ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na taką wersję gulaszu dawno czekałem. Opłacało się czekać na tak zrobioną potrawę, parenaście chwil spędzonych w kuchni przy przygotowaniu tego smacznego dania oddało cały jej urok. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie dodał do gulaszu odrobiny koncentratu 30% (z gomaru byłby najlepszy), nadając tym samym fantastico smaku. Polecam, polecam, polecam.

    OdpowiedzUsuń