sobota, 4 października 2014

Ciasto Fiona

Po cieście smerfetce czas na kolejną wersję popularnego ciasta Shrek, na jego towarzyszkę czyli Fionę. Nie przepadam za pieczeniem ciast warstwowych, ale skoro smerfetka była bardzo udana, shrek również okazał się przepyszny postanowiłam zrobić kolejną wersję, tym razem z użyciem napoju frugo i czerwonych galaretek. I tak powstała Fiona, bo taką nazwę tej wersji można znaleźć w necie. W każdym razie ciasto było pyszne, więc myślę że pomysł się udał. Polecam.



Ciasto Fiona

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
warstwa pierwsza:
  • 750 ml Frugo czerwonego
  • 250 ml mleka
  • 2 budynie truskawkowe z cukrem (na 0,5l)
  • 2 paczki delicji 
warstwa druga:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 2 galaretki czerwone (u mnie arbuzowe)
warstwa trzecia:
  • 2 galaretki z owoców leśnych



Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier. Następnie miksując dodawać po jednym żółtku. na wolnych obrotach wmieszać delikatnie przesiane obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Piec w temp. 170 st. przez około 30-35 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Warstwa drugaOdlać 100 ml Frugo i rozpuścić w nim budynie. Pozostałe 650 ml Frugo zagotować z mlekiem, następnie wlać frugo z budyniem, gdy się zacznie razem gotować zdjąć z ognia. Odstawić na chwilę, a następnie wylać na biszkopt. Na wierzch ułożyć na masie jedna obok drugiej delicje.  Wstawić do lodówki. 

Warstwa trzecia: Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, odstawić do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dolać tężejącą galaretkę. Gotową masę wyłożyć na schłodzone ciasto. Wstawić do lodówki na 30 min. 

Warstwa czwarta: Rozpuścić 2 galaretki w 2 szklankach wody. Ostudzić i dopiero lekko tężejącą galaretką zalać ciasto. Inaczej może galaretka spłynąć na dno ciasta (mi prawie to się stało dlatego ta warstwa jest taka cienka). Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. Pokroić na kawałki. 



10 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto bardzo apetycznie wygląda )
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. słyszałam o takim cieście, ale jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo kuszę mnie te przekładance. Muszę w końcu wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie miałam okazji spróbować, ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prośba do dajacych przepisy proszę o dadanie wymiarów blaszek !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wymiary blaszki są dawno podane wystarczy wczytać się w post. 25x35 cm

      Usuń
  6. Właśnie dziś te ciasto robie

    OdpowiedzUsuń