piątek, 27 czerwca 2014

Quasadilla z botwinką i kurczakiem z grilla

Quasadilla jest w stałym elementem naszego menu. Ląduje w niej wszystko to co się znajduje w lodówce, idealna na szybką kolację, urodzinowe przyjęcie dziecka nawet dla niejadków, czy spotkanie ze znajomymi. To uniwersalne, proste danie. Dzisiaj w nietypowej wiosennej odsłonie bo z botwinką i z grilla. Zapraszam. 


Quasadilla z botwinką i kurczakiem

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 ostrej papryki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • szczypta mielonej papryczki chilli
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 2 pomidory
  • pęczek botwinki
  • 2 czerwone papryki
  • sól do smaku
  • tortille pszenne 6 szt
  • grubo utarty żółty ser (dobrze topiący się)
  • tabasco



Pierś z kurczaka pokroić w niewielkie kawałki. Posypać solą, kuminem, papryką, pieprzem, dodać oliwę i limonkę. Wymieszać dokładnie, by przyprawy oblepiły mięso. Pozostawić na przynajmniej 30 min.

Paprykę czerwoną pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Pomidory także w małe kawałki. Liście botwinki umyć, odciąć łodyżki.  Na patelni rozgrzać olej. Wyjąć mięso z marynaty i usmażyć na patelni aż mięso się lekko podrumieni. 
Rozgrzać grilla elektrycznego zamykanego. Na talerzu położyć jedną tortillę, na niej równomiernie rozłożyć część liści botwinki, mięso, paprykę, pomidory, skropić sosem tabasco, posypać utartym serem. Przykryć drugą tortillą. Włożyć do grilla, zamknąć i smażyć aż spód się troszkę zarumieni a ser stopi. Gotową tortillę przełożyć na talerz. Quasadille pokroić na kawałki. Można podać z kwaśną śmietaną lub  guacamole. 

Jeśli nie mamy takiego grilla można użyć patelni. Rozgrzać dużą patelnie (taka żeby zmieściła mi się na niej tortilla), położyć na niej jedną tortillę rozłożyć na na niej równomiernie nadzienie. Na wierzch ułożyć drugą tortillę. Smażyć aż spód się troszkę zarumieni. Przykryć talerzem, odwrócić patelnię, tak żeby tortilla znalazła się na talerzu i ponownie zsunąć tortillę na patelnię, żeby się przyrumieniła druga strona. Ponownie nałożyć na patelnię talerz, odwrócić patelnię i tortilla ląduje na talerzu. Gotowe. 


Grillowanie 2014

8 komentarzy:

  1. Ciekawe czy to jest tak cudownie chrupiące na jakie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie i proste w przygotowaniu, bardzo fajny blog, obserwuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł mistrzowski:-) Chwytam kawałeczek:-)

    OdpowiedzUsuń