czwartek, 15 maja 2014

Tagliatelle z klopsikami

Proste i ekspresowe danie, makaron z klopsikami i sosem pomidorowym. Klopsy są z mięsa drobiowego, więc delikatniejsze w smaku, do tego sos na bazie domowych pomidorów, świeże zioła, pełnoziarnisty makaron i wyszedł obiad pierwsza klasa. Porcja na 4 osoby.




Tagliatelle z klopsikami

mięso:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta soli  
  • 1/2 łyżeczka kuminu
  • łyżeczka czerwonej papryki ostrej
  • natka pietruszki 
  • łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju 
sos pomidorowy:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (najlepiej domowy)
  • 1/2 szklanki bulionu
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • słoiczek pomidorów w galarecie
  • szczypta cukru
  • papryka ostra do smaku
  • łyżeczka oregano posiekanego
  • kilka listków bazylii posiekanej
  • olej do smażenia
dodatkowo:
  • parmezan
  • gniazda tagliatelle pełnoziarniste

Cebule posiekać bardzo drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. W misce połączyć mięso, cebulę, czosnek, pieprz, sól, kumin, paprykę, koncentrat i posiekaną pietruszkę. Dobrze wymieszać i uformować z masy male klopsiki.
Rozgrzać olej na patelni i usmażyć porcjami klopsiki aż się zrumienienia. Wyjąć i przełożyć na talerz. 
Szalotkę i czosnek siekamy w kosteczkę. 2 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni, szklimy szalotkę i czosnek, dodajemy pomidory w galarecie, chwile smażymy razem, dodajemy koncentrat, podlewamy bulionem, dusimy razem aż składniki się połączą. Dodajemy do smaku cukier, sól i pieprz, szczyptę ostrej papryki,  oregano i bazylię. Do gotowego sosu wrzucamy usmażone klopsiki, mieszamy, chwilę razem dusimy. W międzyczasie gotujemy al dente makaron. odcedzamy i wrzucamy do sosu wszystko razem dokładnie mieszając. Posypujemy startym parmezanem i oregano lub bazylią. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz