niedziela, 27 kwietnia 2014

Tort lodowy brownie snickers

Takie ciacha powinny zostać zakazane... to mega bomba kaloryczna, ale mega przepyszna. Połączenie brownie, masy serowo-śmietanowej, masła orzechowego, czekolady, karmelu i batoników, a wszystko lekko zmrożone. Ciasto zrobiłam wczoraj na przyjęcie urodzinowe córki, zachwyciło, smakowało, tym bardziej że 15-latki nie musza się jeszcze martwic, że idzie im w biodra. Ciasto jest idealne do filiżanki delikatnej kawy Jacobs Crema Gold.

Ciasto zgodnie z tym opisem autorki przepisu powinno być to lodowe i jak na oryginale pięknie się kroić, niestety mimo wielu chęci tak nie było. Problemem pewnie jest użycie innych składników, niż te które my mamy dostępnie. W przepisie użyto jakiejś specjalnej mrożonej śmietany i gęstego serka kremowego, nasza śmietana kremówka i serki twarogowe takiej konsystencji nie dały i mimo siedzenia 4 h w zamrażalniku szybko ciasto odtajało. Pierwsze kawałki kroiły się ładnie, drugie już były miękkie, co widać na zdjęciu bo to był ostatni kawałek jaki został po rozdzieleniu ciasta gościom. Ale mimo tego ciasto jest pyszne. Autorka robiła to foremce o średnicy 20 cm, a użyłam większej 24. Ilość serka jakie proponuje jest zaledwie 226 g co przy wielkości brownie jakie wyrosło było zbyt małą ilością i masa mi prawie zniknęła, dlatego zwiększyłam ją do 600 g. Autorka używa brownie gotowego, ja wykorzystałam przepis na brownie z tego jej ciasta. Zapraszam mimo to do eksperymentowania z tym ciastem, może wam się uda stworzyć prawdziwe lodowe cudo. Źródło




Tort lodowy brownie snickers

brownie:
  • 1 i 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Jacobs Crema Gold
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
krem:
  • 1/4 szklanki mleka
  • 600 g sera twarogowego na sernik
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 400 ml śmietany kremówki
dodatki:
  • sos czekoladowy (można użyć gotowego)
  • sos karmelowy (można użyć gotowego)
  • batoniki orzechowo-karmelowe mini posiekane
sos czekoladowy:
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 60 g czekolady gorzkiej
sos karmelowy:
  • 200 g cukru
  • 4 łyżki wody
  • 80 g masła
  • 120 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%



Brownie. 2 tortownice 24 cm dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
W misce wymieszać olej, cukier i wanilie. Dodać jajka i wymieszać, aż dobrze się połączą. Połączyć mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sól. Przesiać. Powoli dodawać do mieszaniny jaj, aż dobrze się połączą. Wlać ciasto równomiernie do dwóch tortownic. Piec każdą przez 30 minut, aż wykałaczka wychodzi czysta. Usunąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na około 10 minut, a następnie wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia na kratce. Może trochę upaść ale to nie szkodzi. 

Krem. Połączyć mleko, ser, cukier i masło orzechowe razem w misce. Wymieszać. Ubić śmietankę na sztywno.  Wymieszać razem. Krem włożyć do lodówki na godzinę. 

Sos czekoladowy: Wlać do rondelka wodę, dodać następnie cukier, miód i kakao. Gotować na średnim ogniu doprowadzając do wrzenia (cały czas mieszając). Zdjąć z ognia i dodać czekoladę, ponownie wymieszać do rozpuszczenia i jednolitej aksamitnej konsystencji. Sos przed podaniem należy schłodzić, aby zgęstniał. 

Sos karmelowy: Cukier wsypać do garnka z grubym dnem. Dodać wodę. Na średnim gazie skameralizować cukier na złoty kolor. Trwa to ok. 5 minut. Nie mieszać w trakcie gotowania, jedynie delikatnie poruszać garnkiem. Gdy cukier będzie miał złoty kolor zdjąć z ognia i dodać masło, szybko wymieszać trzepaczką. Mieszając energicznie trzepaczką wlewać cienkim strumieniem śmietanę, by powstał jednolity, gładki sos. Będzie dość rzadki, ale gdy całkowicie wystygnie zrobi się gęsty i będzie gotowy do używania. Sos można przechowywać do paru tygodni w lodówce. 

Przygotować te samą tortownicę, boki wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno włożyć jedno brownie. Polać częścią sosu karmelowego i czekoladowego, ułożyć 1/2 kawałków batoników. Położyć połowę kremu. Przykryć drugim brownie. Ponownie polać sosem karmelowym i  sosem czekoladowym. Położyć resztę kremu, posypać batonikami, polać sosami. 
Wstawić na min 2 h do zamrażalnika.






Przepis bierze udział w konkursie „Przepis na chwilę kawowej przyjemności”.

Przepis na chwilę kawowej przyjemności

16 komentarzy: