środa, 5 marca 2014

Risotto z pieczarkami

Z okazji dnia kuchni włoskiej w sklepie nabyłam mega paczkę ryżu arborio do risotta.. i co? i od razu zrobiłam proste, kremowe i mega pyszne ze smażonymi pieczarkami. Takie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od mięsnych posiłków. Prosta kuchnia włoska to dobry początek pysznego dnia.  



Risotto z pieczarkami
  • 300 g ryżu do risotta (np. Arborio)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 5 łyżek masła
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 1, 5 l bulionu warzywnego
  • 200 g pieczarek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • natka pietruszki
  • tarty parmezan albo inny twardy ser


Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i usmażyć na rumiano pieczarki, zdjąć z patelni. 
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Ponownie rozgrzać na tej samej patelni 2 łyżki masła, zeszklić cebule i czosnek. Dodać ryż i podsmażyć wszystko ok. 2 minuty cały czas mieszając. Wlać wino, wymieszać, następnie stopniowo, po jednej chochli wlewać gorący bulion. Za każdym razem czekać az ryż wchłonie bulion i wtedy dodać kolejną chochlę. Przez ten cały czas delikatnie mieszać. Risotto pod przykryciem powinno być gotowe po 15-20 minutach. Pod koniec gotowania dodać podsmażone pieczarki, posiekaną pietruszkę, resztę masła, starty ser, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. 
Na talerzu risotto posypuję płatkami startego sera.







8 komentarzy: