czwartek, 20 lutego 2014

Łosoś w marynacie teriyaki

Ryby na naszym stole niestety są rzadko, ale jak już są to muszą być przygotowane na tip top, a smak ich ma pozostać w naszej pamięci na długo. Tak tez było z tym łososiem. Zamiast tradycyjnie zamarynowanego i usmażonego postanowiłam że będzie miał charakter chiński. Zamarynowałam go tylko a resztę dania przygotował i wykonał mąż.. i co? i było pysznie.... 


Łosoś w marynacie teriyaki
  • ok 800 g łososia w filetach 
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka wina mirin
  • pieprz młotkowany z kolendrą
dodatkowo:
  • papryka czerwona
  • makaron sojowy
  • por
  • kapusta pekińska (kawałek)
  • cebula dymka
  • sezam
  • cytryna
  • olej sezamowy 
  • olej z orzeszków do smażenia w woku (lub rzepakowy)


Łososia umyć, wytrze. Składniki marynaty połączyć, włożyć do niej łososia i zostawić w lodówce na noc a przynajmniej na 1h.  
Następnego dnia odsączyć łososia z marynaty i odstawić. W międzyczasie pokroić kapustę pekińską na paski, pora w krążki a cebule w kostkę. Paprykę pokroić w paski. 
Makaron zalać wrzątkiem i zostawić na 3 minuty. Po tym czasie odsączyć z wody.
W woku rozgrzać niewielką ilość oleju z orzeszków ziemnych (albo rzepakowego oleju), dodać kapustę, dymek i pora, podsmażyć, dodać paprykę, doprawić olejem sezamowym, sokiem z cytryny lub limonki i szybko podsmażyć tak żeby warzywa nadal były chrupkie. Do warzyw dodać makaron, wymieszać i wlać marynatę spod łososia, doprawić do smaku pieprzem i olejem sezamowym. Chwilę razem poddusić. Gotowe posypać sezamem.
W tym czasie rozgrzać grilla i grillować naszego łososia po 4-5 minut z każdej strony. Podać razem z warzywami i makaronem posypanego sezamem.


Wok marki Neoflam.

6 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie! a jak smakował tylko sobie wyobrażam, na pewno świetnie :) pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niewątpliwie zrobiona na tip top;-))

    OdpowiedzUsuń