piątek, 10 stycznia 2014

Zupa z soczewicy i szpinaku - Montignac

Prosta i pyszna zupa pomidorowa z soczewicą i szpinakiem. Zupa jest nie tylko dietetyczna ale i wegetariańska. Na lekkim warzywnym wywarze z dodatkiem wyrazistych przypraw nie tylko zaspokoi nasz głód ale zapewni nam wartościowy węglowodanowy posiłek zgodny z dietą Montignaca, jeśli się odchudzamy. Jeśli nie to możemy użyć wywaru mięsnego, ale taka jest równie pyszna zapewniam. W mojej dodatkowo pływa trochę ugotowanego ryżu basmati, który został z dnia poprzedniego a który maż wrzucił do zupy nie chcąc by si zmarnował.  



Zupa z soczewicy i szpinaku

  • 1,5 szklanki zielonej soczewicy 
  • 1 litr lekkiego wywaru warzywnego 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • 1 średnia cebula 
  • ząbek czosnku
  • 20 liści szpinaku 
  • 3-4 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego (bez cukru)
  • 1 łyżeczka kuminu  
  • 1/2 łyżeczki  pasty z chilli (lub innej ostrej przyprawy)
  • dymka posiekana

Soczewicę w garnku zalać wodą i gotować ok 20 minut. Odcedzić. Pogrzać wywar. Cebule drobno posiekać, czosnek także. W drugim garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek. Zaszklić na średnim ogniu. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać, zalać wszystko wywarem i zagotować. Dodać do zupy soczewicę, kumin, pastę z chilli, szpinak. Doprawić pieprzem do smaku. Gotować na małym ogniu bez przykrycia 10 minut. Jeśli zupa jest gęsta dolać trochę wody. Na talerzu gotową zupę posypać posiekaną dymką. 




5 komentarzy:

  1. Dieta? Niekoniecznie. Ale zupa - jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Może być mrożony szpinak? bo tylko taki mam. Poza tym mam wszystkie składniki i ogromną ochotę na tą zupę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie ze tak, ja akurat mrożonego nie lubię wiec używam świeżego.

      Usuń
  3. bardzo lubię zupy z soczewicą, pycha :)

    OdpowiedzUsuń