środa, 31 lipca 2013

Gulasz z fasolką na winie

Gulasz na winie z fasolka to kolejny przykład ze dobry gulasz można zrobić z wszystkiego co się nam nawinie. Tym razem użyłam resztki fasolki, która zalegała w lodowce, marchewki, świeżych ziół i wytrawnego, czerwonego wina. Pewnie gdybym miała wołowinę zamiast wieprzowej łopatki byłby to istny cymes, ale i tak wyszło pysznie. Wierzcie na słowo. Smacznego.

wtorek, 30 lipca 2013

Tartinki z tuńczykiem i cebulą

Czas na przekąskę. Robię ja od 13 lat jako przekąskę do piwa, na imprezy ze znajomymi, czy na wieczór przy dobrym filmie i wiem ze jest idealna, bo na takie spotkania wiadomo, że najlepiej pasują małe, wytrawne przekąski, takie "raz w mordeczki". Przygotowuje je zawsze w dwóch wersjach jedne z tuńczykiem a drugie z cebulą, w zależności, kto co lubi. A lubią je schrupać wszyscy po każdym łyku piwa, albo łyku zdrowej, przefiltrowanej wody, mimo ze nie wyglądają zbyt apetycznie, ale to tylko pozory. Uwierzcie.


poniedziałek, 29 lipca 2013

Muffinki piwne z precelkami

Czy jedliście czekoladowe muffinki ze słonymi precelkami? Jeśli nie to jest to przepis dla was. Połączenie pysznej czekolady, rozpływających się, wilgotnych muffinek i słonych, chrupiących precelków to magiczne połączenie. Powali każdego. Dołączam wpis do akcji u Dominiki - Muffinkowo.
Źródło


sobota, 27 lipca 2013

Pałki z kurczaka w marynacie z chilli i czosnku

Pałki z kurczaka to dla mnie bardzo fajna alternatywa na szybki obiad. Nie są drogie, a wydajne. No i pomysłów na ich podanie jest bez liku. Tym razem wykorzystałam do nich pastę z chilli - harisse, którą kiedyś kupiłam na bazarze z egzotyczną żywnością. Często ją używam podkreślając smak potraw, nadając im lekko pikantnego charakteru. Tak tez jest z pałkami, są aromatyczne, lekko ostre z nutą kwaśnej limonki. Polecam.

Jeśli brak wam pasty, można zrobić ją samemu, wystarczy wysuszyć kilka świeżych chili i zmiksować je z kilkoma ząbkami czosnku i olejem. Moja pasta zawiera nawet nasiona, dzięki czemu jest naprawdę ostra, a tym samym wydajna.
  

piątek, 26 lipca 2013

Kapusta młoda smażona z boczkiem

Kolejna klasyczna propozycja. Sezon nowalijkowy, lato w pełni, na targowiskach króluje młoda kapusta. Dlatego przedstawiam wam moja wersje, a dla tych co jeszcze nie robili zapraszam do zrobienia. Lato bez takiej kapusty to lato stracone. A danie jest proste, tanie, wystarczy nam kilka składników i gotowe.

czwartek, 25 lipca 2013

Limanda po tajsku

Limanda to jak wiecie taka tańsza wersja soli. Jednocześnie jest to rybka przyjemna, bardzo przez nas lubiana, łatwa do przyrządzenia i smaczna. Dzisiaj zaproponuje jej wersje troszkę egzotyczną, bo z dodatkiem trawy cytrynowej i pasty z chilli. Wszystko robi się ekspresowo i smakuje wybornie. Polecam do zrobienia z każdą wyfiletowaną rybką.  


poniedziałek, 22 lipca 2013

Zupa pomidorowa z naleśnikowymi szaszłykami

Kolejna propozycja na zupę pomidorową, która wcale nie musi być nudna. Poza tym dzisiaj cala Polska smaży naleśniki, wiec i ja przyłączając się do tej akcji postanowiłam zrobić naleśniki wytrawne jako dodatek do zupy. Zupa jest kremowa, gęsta i wyjątkowo pyszna. A zmiksowanie w ten sposób warzyw jest świetną bazą do każdej zupy kremu.  Naleśniki z kremowym serkiem i koperkiem uzupełniają ja idealnie. Polecam.


sobota, 20 lipca 2013

Rolada z mięsa mielonego faszerowana papryką i serkiem

Dzisiejszy wpis to propozycja na niecodzienny pyszny obiad. Taka rolada jest bardzo prosta do wykonania, zrobi ją nawet początkująca osoba. Świetnie się prezentuje na stole, łatwo nią zaskoczyć rodzinę. Idealna na ciepło i na zimno, jako obiad i jako zimna przekąska. Polecam.


piątek, 19 lipca 2013

Faszerowana papryka mięsem i fetą

Na życzenie nasze i wasze. Skoro jest lato, papryki zeszły z ceny, a ja od dawna miałam ochotę na nafaszerowanie ich mięsem to czemu ich nie zrobić  Do tego ryż i feta, trochę ziół i można się delektować letnimi pysznościami. A skoro i wam się spodobał ten pomysł to nie czekam z publikacja tylko już teraz zapraszam na to pyszne, klasyczne danie. Tym sposobem tak jak obiecałam rozpoczynam cykl prostych, popularnych klasyków. 


czwartek, 18 lipca 2013

Placek drożdżowy z rabarbarem

Do tej pory rzadko robiłam ciasta drożdżowe i myślę, ze to był błąd, bo to ciasto było tak pyszne, ze można byłoby zjeść całą blaszkę. A rabarbar, który już się kończy nadaje temu ciastu oryginalnego, orzeźwiającego smaku. Krotko mówiąc jest wyborne i polecam każdemu póki jeszcze można go kupić, albo można zrobić je z innymi leśnymi owocami. Będzie równie pysznie.


środa, 17 lipca 2013

Zapiekanka kapuściana w cieście francuskim

Tego typu zapiekankę często robię, gdy potrzebny jest obiad nieskomplikowany, jednogarnkowy i o niewielkim zróżnicowaniu składników, które najczęściej mam w domu, bo jakieś mięso jest zazwyczaj w lodówce, kapusta stoi w beczce w piwnicy u rodziców, grzyby z zeszłorocznych zbiorów w zamrażalniku, a reszta to stały element mojej lodówki. Jest bardzo smaczna i syta, można ją robić w wielu kombinacjach zmieniając smak sosu czy dodatki.Tutaj w wydaniu z mięsem mielonym.
Przepis dodaje do akcji "Pokochaj olej rzepakowy", który zresztą używany jest najczęściej w mojej kuchni, a który również dodałam tutaj do marynowanie i smażenia mięsa. Zachęcam do odwiedzania tej strony poświęconej olejowi rzepakowemu, czytaniu nowinek, rad i przepisów, bo naprawdę warto.

wtorek, 16 lipca 2013

Dwukolorowy krem cukiniowo-pomidorowy

Idealna letnia zupa, piękny kolor, bajeczny smak cóż chcieć więcej. Ta zupa to połączenie kremu z cukinii i kremu z pomidorów, a wszystko na gęstym wywarze z warzyw, którego podstawowy smak daje zmiksowana włoszczyzna, słodycz z marchewki. Zupa to połączenie słodyczy cukinii, kwaskowatości pomidorów i słonej fety. Po prostu bajka.
Zmodyfikowany przeze mnie przepis z książeczki "101 przepisów" tom 35. W oryginale zupa była miksowana z mlekiem, ja sobie tego oszczędziłam. Polecam.


poniedziałek, 15 lipca 2013

Wyniki konkursu z Dafi

Po pierwsze dziękuję wszystkim biorącym udział w konkursie za świetne przepisy i zdjęcia. Kilka pozycji osobiście mnie zainteresowało, wiec tym bardziej wybór był trudny, ale cóż czas na werdykt a to najtrudniejszy element tej zabawy. 




W związku z tym ze nagroda jest niestety tylko jedna, a ja nie mogłam się zdecydować kogo wybrać, a nie chciałam wybierać patrząc na zdjęcia, wiec zrobiłam losowanie. Gratulacje!


The winner is....  Kulinarny Zenit, czyli Kinga a to jej propozycje.




Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuję, że zechcieliście wziąć udział w konkursie i mam nadzieje że wkrótce pojawi się następny. 

niedziela, 14 lipca 2013

Drożdżowe ciasto z jagodami

Ostatnio ukazało się moja rodzina uwielbia ciasta drożdżowe a ja je tak rzadko piekę. Dlatego po cieście z rabarbarem, które pojawi się wkrótce kolej na skarby lasu. Niestety mimo ze las mam pod nosem, ale wejście do niego grozi samobójstwem jako żarełko dla komarów a ja samobójczynią nie jestem, dlatego musiałam jagody kupić na targu. Długo zastanawiałam się co upiec, w końcu padło na ciasto, które od dawna czekało na swoją kolej. Przepis pochodzi z gazetki z 2011 roku dodatku do Pani domu - "Ciasta z owocami i przetwory". Ciasto upiekłam w foremce na chałkę i wyszło mega pyszne, do wieczora nie został ani okruszek.


sobota, 13 lipca 2013

Prosty gulasz na piwie

Nie wiem jak wy, ale takie proste gulasze bardzo często ratują mój obiad, kiedy nie mam czasu na kombinowanie, na długie stanie przy garach, dwudaniowy obiad, czy tez gdy w lodowce zostaje głównie światełko. Bo tak naprawdę gulasz da się zrobić ze wszystkiego, wystarczy kawałek mięsa i dobre chęci. Ja zawsze mam w zamrażalniku kawałek łopatki na wypadek gdyby taki awaryjny gulasz trzeba było zrobić. Gulasz jest dla mnie najprostszą potrawą i warto go robić raz na jakiś czas. Tym razem przedstawiam wam jego bardzo prostą, ale pyszną wersje z użyciem ciemnego piwa. 


piątek, 12 lipca 2013

Rolada indycza z suszonymi pomidorami i plackami z kuskusu

Rolada z mięsa indyczego, którą przedstawiam poniżej to propozycja na specjalny, pyszny obiad, do którego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę przypraw, pomysł na nadzienie i ma się niebanalny obiad, zarówno na niedziele jak i od święta. Podobne rolady już robiła tutaj, można tam zresztą zobaczyć jak wytrybować udziec i jak go zwinąć. Co do nadzienia to możecie użyć tego co macie w lodowce albo lubicie. Wszystko zależy do waszego smaku i pomysłowości. Poza tym warto jeść indyka, bo zdrowe, chude i pyszne mięso. Smacznego.
Roladę podałam z placuszkami z kuskusu, lekko zmienionymi, które urzekły mnie na blogu u Izy oraz z sosem z kurek. 



czwartek, 11 lipca 2013

Deser budyniowy z amaretti

Ten szybki i prosty deser zrobiłam na ostatnie spotkanie blogerów tzw. fooding u Uli z Kuchni na wzgórzu. Samo przygotowanie deseru jest proste i szybkie i można go wykonać w trakcie go goście już są, jedyny czas jaki trzeba poświecić to na wystygniecie budyniu i na lekkie schłodzenie deseru w lodowce. To co do niego użyjemy praktycznie nie ma znaczenia, zamiast amaretti, których ja użyłam można dać inne aromatyczne ciasteczka albo biszkopty, można zmienić owoce, smak budyniu, można przełożyć jeszcze śmietana albo dać suszone owoce czy jakieś bakalie. Wszystko zależy od tego co mamy w lodowce i naszej pomysłowości. A ze blogerom smakowało, bo nic nie zostało to znaczy ze nie było tak źle i pomysł jest wart zachodu. Zapraszam.

środa, 10 lipca 2013

Karafka Dafi

Wpis sponsorowany.
Chciałam wam przedstawić fajna rzecz, jaka ostatnio dostałam. Jest to karafka firmy Dafi, idealna do dzbanka z przefiltrowaną wodą. Karafka wykonana z wysokiej jakości szkła, designerska karafka na wodę to wygodne akcesorium dla wszystkich użytkowników dzbanków filtrujących i nie tylko. Wystarczy nalać wodę z filtra Dafi do karafki, dodać do niej cytrynę, mięte czy sok i orzeźwiający napój gotowy. 


Sprawdza sie na pikniku, grillu jak i na obiadowym stole. Zaletą jest je cena bo naprawdę niska. Będzie świetnym niezobowiązującym prezentem. Taka mała rzecz a cieszy.







wtorek, 9 lipca 2013

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem

Zupy pieczarkowe często goszczą na naszym stole o każdej porze roku. Tym razem jako ze jest sezon na świeży szpinak i takie ładne wiązki można z łatwością dostać postanowiłam zrobić zupę pieczarkową właśnie ze szpinakiem. Jest prosta i smaczna, a do tego pełna żelaza. Polecam.


poniedziałek, 8 lipca 2013

Ciasto z jagodami i rabarbarem

Sezon na rabarbar pomału dobiega końca za to pojawiły się pierwsze jagody, wiec jak tu nie skorzystać i nie upiec czegoś pysznego. Ciasto jest proste, nieskomplikowane, mało pracochłonne, za to pyszne czyli takie jakie lubię najbardziej. Polecam.
Źrodlo

sobota, 6 lipca 2013

Roladki naleśnikowe i łosoś

Kilka dni temu dostałam wprost z jednej z naszych nadmorskich miejscowości porcję pysznego, bałtyckiego, wędzonego łososia. Mąż, który przepada za łososiem, w przeciwieństwie do mnie, poprosił o zrobienie z niego czegoś innego niż tylko kanapki i sałatki. Dlatego po chwili namysłu na stole pojawiła się taka oto kolorowa kolacja.


piątek, 5 lipca 2013

Fasolka z mięsem gulaszowym

To danie towarzyszy nam przez cale lato odkąd tylko pojawi się świeża, żółta fasolka szparagowa. Nauczyłam się go do znajomej Turczynki, która bardzo często gotowała je latem dla całej rodziny. Danie proste, bez wyszukanych składników, sycące i pyszne. Oczywiście w trakcie kilku lat dopasowałam je pod siebie i z takimi zmianami go podaje. A ze warte jest waszego zainteresowania niech świadczy fakt ze fotografowałam je z takim poświeceniem, że weszłam w mrowisko. Cóż nie powiem żeby to było mile uczucie. Ale mam nadzieję ze was zachęci do jego przygotowania.


środa, 3 lipca 2013

Tort czekoladowy na piwie z letnimi owocami

Przedstawiam wam myślę, że jeden z bardziej efektownych tortów, jaki udało mi się zrobić i chyba najlepszy. Jako że mój maż uwielbia czekoladowe ciasta, do tego najlepiej ze śmietaną postanowiłam wykorzystać ten fakt, dodać letnie owoce, jakie już się pojawiły i zrobić tort iście królewski. Jako główny składnik ciasta czekoladowego zostało wykorzystane ciemne piwo. Powinno to być Guiness, ale w mojej okolicy nie było wiec wykorzystałam lokalne, śląskie piwo Raciborskie. Ciasto wyszło pysznie czekoladowe, z którym świetnie skomponował się krem na serkach i owoce. Polecam, bo to jak mówi autorka przepisu to "mały kawałek nieba". Źródło.

Przypominam wszystkim o konkursie z Dafi czekam na zgłoszenia. 

wtorek, 2 lipca 2013

Śródziemnomorskie kieszonki z kurczaka faszerowane kuskusem

Pomysł na obiad to tak naprawdę wypadkowa tego co było w lodowce i szafkach, tym bardziej, że upływał termin użycia kaszy kuskus, do tego otwarte miałam różne słoiczki, które czas najwyższy było wykorzystać wiec postanowiłam zrobić inne zawsze piersi z kurczaka. Kuskus posłużył mi nie tylko jako dodatek do dania, ale jako główny składnik farszu.  A połączenie go z fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i pysznym sosem na bazie wina i cytryny dało efekt idealny. Jak ocenił je jeden z domowników, który nie jada oliwek a na kuskus miał do tej pory "długie zęby" danie dostało od niego 6-. To minus to za zbyt dużą porcje;)

poniedziałek, 1 lipca 2013

Boczek z grilla

Lato rozpoczęte a z nim sezon grillowy. Jednym z naszych ulubionych mięs oprócz karczku jest boczek. Zrobienie go na grillu ma te zaletę ze boczek maksymalnie się wytopi i nie będzie taki tłusty jak po zwykłym upieczeniu, za to będzie mięsny i soczysty. Polecam pieczenie mięs w całości są niezwykle soczyste i aromatyczne. Idealny na ciepło i zimno.