poniedziałek, 14 października 2013

Czekośliwka czyli powidła czekoladowe

Kochacie czekoladę i śliwki? A śliwki w czekoladzie? Co powiecie na pyszne powidła, krem który smakuje jak właśnie śliwki w czekoladzie. Dla mnie mega pyszna propozycja, rzecz, którą już na jesień będę robiła, co roku. Do pysznych gofrów, placków, naleśników na chleb niezastąpione. Namówiła mnie na nie koleżanka z pracy i nie żałuję. Polecam.



Czekośliwka czyli powidła czekoladowe

  • 2,5 kg śliwek węgierek 
  • 700 g cukru 
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g kakao gorzkiego
  • 100 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao)

Śliwki umyć, wypestkować. Na patelnie lub do garnka z grubym dnem dać śliwki, zasypać cukrem i smażyć na średnim ogniu mieszając, co jakiś czas ok 2h aż masa zrobi się gęsta a woda odparuje. Można zmiksować, ale ja zostawiłam je takie bez miksowania, z kawałkami śliwek i skorki. Następnego dnia ponownie smażyć ok godziny, na koniec dodać kakao i czekoladę, dokładnie wymieszać, smażyć razem 20 minut.
W tym czasie słoiki wyparzyć w piekarniku nagrzanym do 140 st przez 30 minut. Do gorących słoików nakładać gorącą masę, zakręcać i odwracać słoiki do góry dnem, przykryć do ostygnięcia.
Z takiej ilości wyszło mi 7 małych słoiczków.




8 komentarzy: