środa, 3 lipca 2013

Tort czekoladowy na piwie z letnimi owocami

Przedstawiam wam myślę, że jeden z bardziej efektownych tortów, jaki udało mi się zrobić i chyba najlepszy. Jako że mój maż uwielbia czekoladowe ciasta, do tego najlepiej ze śmietaną postanowiłam wykorzystać ten fakt, dodać letnie owoce, jakie już się pojawiły i zrobić tort iście królewski. Jako główny składnik ciasta czekoladowego zostało wykorzystane ciemne piwo. Powinno to być Guiness, ale w mojej okolicy nie było wiec wykorzystałam lokalne, śląskie piwo Raciborskie. Ciasto wyszło pysznie czekoladowe, z którym świetnie skomponował się krem na serkach i owoce. Polecam, bo to jak mówi autorka przepisu to "mały kawałek nieba". Źródło.

Przypominam wszystkim o konkursie z Dafi czekam na zgłoszenia. 



Tort czekoladowy na piwie z letnimi owocami

ciasto:
  • 300 ml Guinness lub innego ciemnego - ja użyłam Raciborskiego
  • 1/4 szklanki kakao
  • 200 g masła
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku
polewa: 
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki kakao 
  • 1/4 szklanki masła
przełożenie:
  • 330 ml śmietany kremówki 
  • 2 serki Bieluch naturalne
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany 
  • owoce: maliny, truskawki, jagody, czereśnie 

Piekarnik nagrzać do 180° C. Formę najlepiej tortownice o średnicy miedzy 20 a 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do rondelka wlać piwo, dodać kakao i masło, podgrzewać na średnim ogniu, aż masło się roztopi. nie zagotować. Odstawić do przestudzenia.
Mąkę przesiać razem z sodą i proszkiem. Do misy miksera dać cukier, jajka i śmietanę i ubijać aż się dobrze połączą. Wlać masę piwną i mieszać, aż się połączą. Następnie dodać mąkę i wszystko jeszcze raz dobrze wymieszać. Ciasto wlać tortownicy i piec przez 45 minut lub do momentu, kiedy włożony patyczek wychodzi suchy. Ciasto wyjąć z piekarnika i poczekać aż ostygnie. Następnie wyjąc z formy, zdjąć papier i ostrożnie przekroić na dwa placki.

Krem: Ubić śmietankę na sztywno. Dodać fixy a następnie serki Bieluch i cukier puder, wszystko dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na dolny czekoladowy placek. Na wierzch poukładać umyte, suche, pokrojone owoce. Czereśnie wcześniej przekroić i wyciągnąć pestki. Przykryć drugim plackiem.

Polewa: Wszystkie składniki oprócz masła dać do rondelka i mieszając podgrzać do zagotowania. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 4-5 minut, aż polewa nieco zgęstnieje. Odstawić z ognia, dodać masło i mieszać aż się roztopi. Ostudzić i odczekać aż polewa zgęstnieje, polać wtedy ciasto. Na wierzch poukładać w całości dekoracyjnie owoce. Wstawić do lodówki.


22 komentarze:

  1. Faktycznie wygląda bardzo efektownie! Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż dech w piersiach zapiera, gdy patrzy się na ten tort! :) Obłędnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. wpadłam w wielki zachwyt:) mistrzowski torcik:) fenomenalny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, taki na piwie, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. trudno przejść obojętnie koło takiego tortu !
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przecudny!!!!
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędny torcik, na piwie świetny pomysł. Nie mogę napatrzeć się na zdjecia :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowny!! ja tak jak Mysza musze się napatrzeć;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Torcik idealny, jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  10. przepiękny tort :) w dodatku z ciemnym piwem które uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Na piwie :D To mąż musiał byc przeszczesliwy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jejku jak cudnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  13. dziękuję bardzo, ciesze się ze przypadł wam do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam pytanie o wielkość tortownicy i czy ciasto można zrobić dzień wcześniej niż krem i wykończenie? Taki piękny,że zrobię go koniecznie na męża urodziny,będzie zachwycony,zwłaszcza jak się dowie,że tort pieczony na ciemnym piwie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tortownica to 24 cm. co do zrobienia go dzień wcześniej samo ciasto można upiec wcześniej, tak zrobiłam ostatnio w piątek. polecam także placki przed posmarowaniem tortu kremem posmarować np dżemem owocowym. mozna takze lekko sciac wierzch, pokruszyc go i dac jak o warstwe na gore. widac to na linku ponizej. samo złożenie tortu radze zrobić na 2-3 g przed podaniem. tutaj można zobaczyć jak wyglądał ponownie zrobiony w piątek z trochę inna dekoracja. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=632727550090905&set=a.198262340204097.47430.186967451333586&type=1&theater

      Usuń
  15. Smietana (ta do ciasta 18%) to ma byc slodka czy zwykla, kwasna?

    OdpowiedzUsuń