piątek, 12 lipca 2013

Rolada indycza z suszonymi pomidorami i plackami z kuskusu

Rolada z mięsa indyczego, którą przedstawiam poniżej to propozycja na specjalny, pyszny obiad, do którego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę przypraw, pomysł na nadzienie i ma się niebanalny obiad, zarówno na niedziele jak i od święta. Podobne rolady już robiła tutaj, można tam zresztą zobaczyć jak wytrybować udziec i jak go zwinąć. Co do nadzienia to możecie użyć tego co macie w lodowce albo lubicie. Wszystko zależy do waszego smaku i pomysłowości. Poza tym warto jeść indyka, bo zdrowe, chude i pyszne mięso. Smacznego.
Roladę podałam z placuszkami z kuskusu, lekko zmienionymi, które urzekły mnie na blogu u Izy oraz z sosem z kurek. 




Rolada indycza z suszonymi pomidorami
  • duży udziec z indyka
  • 2 ząbki czosnku 
  • łyżki pasty cebulowej węgierskiej (niekoniecznie)
  • sól morska
  • pieprz
  • łyżki oleju rzepakowego
  • słoiczek suszonych pomidorów z czarnymi oliwkami i kaparami 
  • 4 szt. zielone pędy cebuli dymki 
  • kawałek fety 
  • 1 szklanka piwa jasnego
  • cebula
masło ziołowe:
  • 1/3 kostki masa
  • posiekane zioła: natka, szczypiorek
Mięso umyć. Usunąć z nich kości, przeciąć wzdłuż na pół nie rozcinając na końcu, uzyskując w ten sposób długie kawałki, łatwe do zwinięcia w rolady. Jak to zrobić można zobaczyć tutaj

Przygotować nadzienie. Czosnek posiekać i połączyć z pastą cebulową, olejem, solą i pieprzem. Mięso posmarować od wewnątrz i z zewnątrz. Odstawić na noc do lodówki. Pomidory suszone pokroić w paski, fetę w małą kostkę. Na mięso rozłożyć pomidory, fetę, oliwki i kapary, na to położyć pędy dymki. Mięso zwinąć w roladę, skórą do zewnątrz, związując szczelnie sznurkiem.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. W tym czasie rozgrzać patelnie z masłem ziołowym i obrumienić roladę z każdej strony. Mięso wraz z masłem przełożyć na brytfankę, cebule obraną i pokrojoną w piórka rozłożyć dookoła mięsa, wszystko polać piwem i wstawić do nagrzanego piekarnika pod przykryciem. Piec ok. 60 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 30 min aż się zrumieni. W takcie pieczenia polewać sosem. Gotowe wyjąć, przykryć folia i odstawić 10 minut, żeby odpoczęło, dzięki czemu przy krojeniu w środku zostaną wszystkie soki. 




Placuszki z kuskusu
  • 1 szklanka kuskusu
  • bulion ok 1,5 szklanki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki fety drobno pokrojonej
  • szklanka startego sera 
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy i masło ziołowe

Suchy kuskus zalewamy gorącą woda lub bulionem i odstawiamy na 5-10 minut. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle z niewielkim dodatkiem oleju. Do miski dodajemy starty ser, posiekaną natkę pietruszki, jajko, zeszklona cebule, kuskus i fetę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju oraz masło ziołowe. Z masy formujemy w dłoni małe placuszki (jak kotlety mielone) i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na rumiano ostrożnie przewracając, żeby się nie rozpadły.

Sos kurkowy
  • 100 g kurek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • sol
  • pieprz
  • 3 łyżki śmietany
  • szczypta świeżego otartego tymianku
Kurki umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekana drobno cebule, kurki, sol, pieprz, tymianek. Smażyć kilka minut aż się zrumienią. Dodać śmietanę, wymieszać, chwile pogrzać razem.



7 komentarzy:

  1. wspaniała propozycja, Berniko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności, mąż byłby zachwycony, ja dziś robiłam grillowanego indyka z serem pleśniowym(,kuchnia lidla,), również pychota:)

    OdpowiedzUsuń