piątek, 17 maja 2013

Karczek na soli pod musztardą francuską


Pyszny karczek pieczony metoda najprostsza na świecie, czyli na soli. Nie trzeba go przyprawiać do tego wytapia się z niego duża część tłuszczu i wsiąka w sol. Karczek jest aromatyczny, kruchy, soczysty, z fajna, musztardowa skorupka. Robię go od kilku lat jak tylko go zobaczyłam na Galerii Potraw.

Co do mojej skorupki to troszeczkę mi się za bardzo podrumieniła, cóż chwila nieuwagi i tak jest, ale jak będziecie sobie pilnować to wyjdzie wam idealnie. A zdjęcia mało udane bo rodzina głodna przy stole siedziała. A gdy wystygnie można zabrać ze sobą do pracy, na piknik albo zjeść z pajda chleba. Polecam.




Karczek na soli pod musztardą francuską 
  • dowolnie duży kawałek karkówki ok 1,5 kg
  • ok 1 kg soli 
  • 1/2 kg soli kamiennej
  • 1-2 słoiczki musztardy francuskiej 


Dowolny kawałek karkówki myjemy dokładnie osuszamy. Garnek lub blachę na której będziemy piec wysypujemy solą zwykłą, a następnie wierzch solą kamienną. Wysokość soli to ok. 1 cm. Kładziemy ostrożnie karczek i już go nie dotykamy, nie ruszamy, nie poprawiamy. Karkówkę smarujemy z wierzchu grubo musztardą. 


Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. i najpierw pieczemy bez przykrycia ok 30 minut, potem godzinę pod przykryciem, na koniec odkrywamy żeby się jeszcze wierzch przyrumienił. Pieczemy ok 2 godz (pod koniec trzeba pilnowac żeby się wierzch nie spalił). Nic więcej nie trzeba, wystarczy wyjąć i pokroić w plastry. Pycha.



Czas na piknik z home&you - półmetek!

9 komentarzy:

  1. tez go robię co tu dużo mówic prosto, praktycznie bez pracy no i smacznie ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie upieczony kawał mięcha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. naprawdę zacny mięsa kawałek :) aż żal, że jutro niedziela i w dodatku Zielone Świątki i wszystko pozamykane bo chciałoby się zrobić ;) ale co się odwlecze to nie uciecze:) dzięki świetny przepis
    xoxo
    http://livingwithpepe.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. nie będzie przesolone ? czyli niczym mięsa nie przyprawiamy przed włożeniem na blachę ?? na wierzchu mięsa tylko musztarda ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie przyprawiam, ale możesz dodać posypać pieprzem i natrzeć czosnkiem. sól jest w musztardzie, smak soli przeniknie z soli na której będzie się piekł ale nie bój się mięso nie będzie przesolone.

      Usuń
  5. cudo! aż mi w brzuchu burczy. Idę z rana po karczek

    OdpowiedzUsuń