sobota, 6 kwietnia 2013

Brownie banana split

Chyba widać ze kochamy brownie, nie tylko dlatego ze jest to najprostsze i najszybsze czekoladowe ciasto, ale dla tego ze za każdym razem może być inne, a ograniczać może nas tylko wyobraźnia. Klasyk amerykański. Drugim typowym dla tej kuchni deserem jest banana split. A jak będzie smakowało nietypowe połączenie tych deserów? zobaczcie sami.


Brownie banana split

ciasto:
  • 1 szklanka masła miękkiego
  • 2/3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki grubo rozgniecionych przejrzałych bananów
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki kakao gorzkiego
glazura i dekoracja:
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (55% do 65% kakao)
  • 2 banany
  • truskawki
  • ananas (może być świeży może być puszka)
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 szt fix do śmietany
  • 250 g serka Filadelfia (lub mascarpone)
  • ewentualnie orzechy pekan
Rozgrzać piekarnik do 190°. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Roztopić masło i odstawić do ostygnięcia. Połączyć w misce cukier, sol, dodać jajka, ubijać przez kilka minut  powstanie kremowa masa. Dodać rozgniecionego banana i wanilie. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek i kakao, wymieszać, następnie wsypać do miksera, wymieszać dokładnie. Na koniec powoli wlać masło i wymieszać. Ciasto wlać do przygotowanej formy do pieczenia, wygładzić i piec przez 35-40 minut aż wykałaczka wychodzi z ciasta lekko wilgotna. Wyjąć i odstawić na chwile do ostygnięcia. 
W międzyczasie ubić śmietanę na sztywno, dodać  fixy. Wymieszać z serkiem na kremowa masę. Zrobić polewę. Wlać śmietanę do miseczki, umieścić nad garnuszkiem z gorącą woda i rozpuścić. Owoce pokroić na kawałki. Gotowe, upieczone, wystudzone ciasto pokroić na trójkąty, na każdy nałożyć masę śmietanową, na nią poukładać owoce i polać czekolada. Można posypać orzechami. Smacznego.




10 komentarzy: