sobota, 13 października 2012

Seczuanski ekspresowy makaron z mięsem

Po czwartkowych azjatyckich warsztatach i pysznościach, jakie tam jadłam postanowiłam również rodzinę nakarmić szybka chińszczyzną. Wykorzystując dostępne w mich szafkach składniki zrobiłam szybki makaron z mięsem po seczuansku. hmm, było naprawdę dobre. 




Seczuanski ekspresowy makaron z mięsem 
  • 500 g mięsa mielonego wol-wp
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki
  • 2 szklanki liści szpinaku
  • łyżka oleju
  • łyżeczka sezamu
  • świeża natka lub kolendra
  • 150 g makaronu typu noodle

sos:
  • 2 łyżeczki pasty sambal oelek
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • 40 ml octu ryżowego
  • 100 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżeczki maki kartoflanej
Imbir zetrzeć, czosnek przecisnąć przez praskę, dymki pokroić. W woku lub na patelni rozgrzać olej, dodać imbir, czosnek, dymkę i przesmażyć wszystko 30 sekund. Dodać mięso mielone i smażyć razem aż mięso przestanie być surowe. Dodać szpinak i wymieszać. Chwile razem podgrzać.
Makaron ugotować wg przepisu, odcedzić.
W miseczce wymieszać składniki sosu. Wlać wszystko na patelnie do mięsa, wymieszać, doprawić ewentualni, jeśli mało pikantne. Dodać makaron i dokładnie wymieszać. Porcje wyłożyć na talerze, posypać sezamem i natka lub kolendra.





3 komentarze:

  1. ja do Ciebie to chyba przestanę zaglądac bo zawsze się robie glodna :)))

    OdpowiedzUsuń