sobota, 12 lutego 2011

Kokosowo-ananasowe ciasto

Poszukiwałam w necie ciasta na wykorzystanie pałętającej sie po szafce puszki ananasa. I tak trafiłam na stronie Galerii Potraw na  Ciasto marchwiowe z ananasem i kokosem, ktore wydało mi sie idealne pod względem posiadania składników. I tak tez sie stało, ciasto bylo idealne, delikatne, wilgotne, rozpływajc sie w ustach, pachnąne kokosem i ananasem.


  
Kokosowo-ananasowe ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 lyzeczki sody
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 1/2 lyzeczki soli
  • szklanka marchewki startej na tarce o średnich oczkach (okolo 3-4 marchewki)
  • 3 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej (kupna kandyzowana)
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki ananasa z puszki rozdrobnionego
  • 100g cukru białego
  • 100 g cukru brazowego
  • 1 cukier waniliowy lub 2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju z pestek winogron
Jajka lekko ubic z cukrem, cukrem waniliowym lub wanilią, dodac oliwę i utrzec wszystko na puszystą mase. Mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon połączyć, dodać do masy utrzeć dokladnie. Dodać marchew, kokos, skórke pomarańczową i ananasa. Wymieszać łyzką. Forme (ja robiłam w tortownicy z kominem) wysmarować masłem i oprószyć mąką i przelać ciasto. Piec w 170C przez okolo 40-50 minut do suchego patyczka. Udekorować skórka pamarańczowa lub posypać cukrem pudrem.
Można do ciasta dodać tez rodzynki.





3 komentarze:

  1. ale mi narobiłaś ochoty na ananasa, a właściwie na takie ciasto wilgotne z ananasem, mniam, wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. czy mozna dodac swiezy ananas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę ze tak, chociaż nie wiem czy zdąży w trakcie pieczenia na tyle zmięknąć jak ten z puszki. ale warto spróbować. daj znać jesli zrobisz jak wyszło:) pozdrawiam

      Usuń