Truskawkowy sernik na zimno na serkach waniliowych

Uwielbiam przygotowywać rzeczy szybkie i proste, a szczególnie desery. Tak jest z cytrynowym sernikiem na zimno.  Dlatego tym razem mając jeszcze szanse na truskawki postanowiłam przygotować truskawkowy sernik na zimno na serkach waniliowych. Ten sernik o tyle jest fajny, że nie trzeba do niego używać świeżych owoców, bo mogą być mrożone i to w sumie każdy rodzaj. Truskawki, jagody, maliny, co tam macie w lodowce. Wystarczy tylko dodać odpowiednią w smaku galaretkę i gotowe. Pasuje na każdą okazje przez cały rok. Polecam. 

truskawki, sernik, sernik na zimno, deser, homogenizowany, bernika, kulinarny pamietnik

Truskawkowy sernik na zimno na serkach waniliowych

  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego (u mnie z biedronki Vitello 2 szt)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • biszkopty okrągłe lub podłużne
  • 500 g truskawek
  • 3 łyżki cukier puder
  • 1 łyżka żelatyny 
  • truskawki świeże lub mrożone 
  • mięta


1 galaretkę wsypać do miseczki i zalać połową ilości wody, która jest w opisie, czyli u mnie 250 ml gorącej wody. Dodać żelatynę, wymieszać i zostawić do ostudzenia. Tortownicę (u mnie 20 cm) dno wyłożyć papierem do pieczenia przełożonym przez dolną obręcz, tak żeby papier wychodził na zewnątrz. Dno wyłożyć biszkoptami. 


Na wolnych obrotach zmiksować serek, niech się troszkę napowietrzny. Następnie cienkim strumieniem wlać ostudzoną galaretkę. Dokładnie całość wymieszać i wlać do tortownicy na biszkopty. 


Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Zmiksować na pulpę z cukrem pudrem. Żelatynę i kopiastą łyżkę galaretki rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić i letnią wlać do truskawkowej masy. Zmiksować. Na środek tortownicy, na biszkopty wlewać po 2-3 łyżki masy serowej i truskawkowej, naprzemiennie, tak jak w przypadku ciasta "zebra". Za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić na cieście esy, dotykając prawie dna tortownicy. Sernik wstawić do lodówki do stężenia. 


Na zastygniętym serniku ułożyć kawałki truskawek. Drugą galaretkę wymieszać z 300 ml gorącej wody. Odstawić do ostudzenia. Chłodną wylać na wierzch sernika i ponownie ciasto wstawić do lodówki, aż wszystko się ładnie zetnie. Najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch sernika ozdobić np mrożonymi truskawkami lub świeżymi i miętą.


truskawki, sernik,galaretka, sernik na zimno, deser, homogenizowany, bernika, kulinarny pamietnik

ruskawki, sernik,galaretka, sernik na zimno, deser, homogenizowany, bernika, kulinarny pamietnik

ruskawki, sernik,galaretka, sernik na zimno, deser, homogenizowany, bernika, kulinarny pamietnik


7 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie. W tym roku jeszcze nie robiłam sernika na zimno

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje. Do tego te zamrożone truskawki, niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny. Nie ma nic lepszego na lato

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam takiego. Twój wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiem że lato się kończy ale mam ochotę na taki sernik

    OdpowiedzUsuń
  6. Od samego patrzenia na te zdjęcia mam ochotę na taki sernik

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędny. Nie pamiętam.k8edy ostatni raz jadłam sernik na zimno

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger