Makaron z białą kapustą i mięsem mielonym

Czy wracacie czasami do dań z dzieciństwa? Szczególnie zwracam się do tych, którym dzieciństwo przypadło na okres PRL i którzy chodzili na obiady na szkolną stołówkę. Czy pamiętacie tamte dania, zazwyczaj dość proste, oszczędne, ot zwyczajna polska kuchnia przygotowana z tego co udało się zdobyć. Ale czy są takie potrawy, które jedliście tylko tam, bo w domu tego akurat nie robiono? Ja takie mam. To makaron z kapustą i mięsem przygotowywany w dwóch wersjach. Raz kucharki robiły go z mięsem smażonym, a raz z mięsem gotowanym co oznacza, że wykorzystywano do niego mięso pozostałe po przygotowaniu zupy lub po innym posiłku. Są to takie łazanki inaczej, bo głównie używano do tej potrawy popularnego makaronu łazankowego. W zeszłym tygodniu wzięło mnie na wspomnienia i przygotowałam sobie pierwszą wersję i przeniosłam się w czasie do mojej SP.19. Zapraszam.

makaron, obiad, kapusta, mieso, mieso mielone, bernika, kuchnia polska, kulinarny pamietnik


Makaron z białą kapustą i mięsem mielonym
  • około 500 g białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 500 g mięsa mielonego
  • 250 g makaronu rurki lub łazanki 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka  soli 
  • ½ łyżeczki pieprzu
 
 
Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, podsmażyć, następnie dołożyć mięso mielone. Smażyć kilka minut, by białko się ścięło. Dołożyć poszatkowaną kapustę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć gaz i smażyć 30 minut. aż kapusta będzie miękka. 
W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i odstawić. 
Gdy składniki na patelni będą gotowe, dodać ugotowany makaron, dokładnie wszystko wymieszać. Można jeszcze doprawić do smaku i chwile całość podsmażyć.

makaron, obiad, kapusta, mieso, mieso mielone, bernika, kuchnia polska, kulinarny pamietnik

makaron, obiad, kapusta, mieso, mieso mielone, bernika, kuchnia polska, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Zdecydowanie smak dzieciństwa. Wieki nie jadłam, a kiedyś bardzo lubiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takiego. Wygląda na proste i pyszne danie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger