Mięso w sosie własnym z grzybami i gnocchi

Jesienny obiad w pełnej krasie. Mięso w sosie z grzybami i gnocchi ale mogą być oczywiście  jakiekolwiek kluski, chociażby kopytka czy śląskie. Obiad wychodzi pyszny, syty i tak naprawdę bardzo prosty. Wszystkie smaki jesieni i darów z lasu na jednym talerzu. Polecam. 

mieso, mieso w sosie, lopatka, obiad, gnocchi, grzyby, bernika, kulinarny pamietnik

Mięso w sosie własnym z grzybami i gnocchi
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 250 g grzybów leśnych (opcjonalnie pieczarek)
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • mąką do oprószenia mięsa
  • olej do smażenia
  • ok. 2 szklanki szklanki wody lub bulionu
  • gnocchi (opcjonalnie kopyta lub kluski śląskie)
 
Mięso pokroić na plastry i lekko rozbić dłonią. Oprószyć solą, pieprzem, obtoczyć każdy kawałek w mące. Cebulę pokroić w kostkę. 

Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, smażyć przez 5 minut z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni, a na patelnię dodać jeszcze 1 oleju, włożyć 3/4 pokrojonej cebuli i smażyć na średnim ogniu, aż się zeszkli. Następnie włożyć ponownie do niej mięso. Wlać wodę lub bulion, wsypać tymianek, paprykę słodką, paprykę ostrą, dodać liście laurowe i ziele angielskie, wymieszać, przykryć patelnię i całość dusić na małym ogniu przez 50 minut, aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia w razie potrzeby dolewać niewielkie ilości wody. 

Na osobnej patelni rozgrzać odrobinę masła lub oleju. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię razem z pozostałą cebulą, dodać trochę soli i smażyć przez 5 minut by nie były surowe a lekko podsmażone. Przełożyć do mięsa w sosie, wymieszać i gotować razem jeszcze przez 10-15 minut. Danie doprawić opcjonalnie solą, pieprzem. 

W międzyczasie ugotować gnocchi. Mogą być kupione lub zrobione własnoręcznie. Ugotowane kluski dodać na patelnie z mięsem, wymieszać. Porcje mięso z grzybami i gnocchi wyłożyć na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Oczywiście zamiast włoskich gnocchi mogą być kluski śląskie lub kopytka.  

mieso, mieso w sosie, lopatka, obiad, gnocchi, grzyby, bernika, kulinarny pamietnik

mieso, mieso w sosie, lopatka, obiad, gnocchi, grzyby, bernika, kulinarny pamietnik

 

4 komentarze:

  1. Taki obiadek to ja mogę zjeść nawet teraz i to podwójną porcję :) uwielbiam gnocchi. Super pomysł na dobre danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie. Z wielką przyjemnością zjadłabym całą porcję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna, wspaniała propozycja. Niech ktoś mi zrobi 😅 zatraciłabym się bez reszty!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :) wspaniały sycący obiad, a do tego jakie smaki :) wspaniałe danie, które na pewno wypróbuję :) nie trzeba mnie namawiać :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger