Kasza z warzywami i parowanym indykiem

Dzisiaj propozycja zdrowego obiadu, w dodatku uparowanego. To pierś z indyka z kaszą i warzywami. Użyłam warzyw mrożonych, które od dawna zalegały mi w zamrażarce, a których chciałam się pozbyć. Dlatego ten przepis jest idealny gdy chce się zutylizować mrożonki. Tak więc parowane warzywa, indyk w przyprawach i ugotowana kasza w bulionie, plus sos na bazie jogurtu to naprawdę smaczny i zdrowy obiad. Polecam. 

warzywa, indyk, oparowar, obiad, kasza, bernika, kulinarny pamietnik

Kasza z warzywami i parowanym indykiem

  • 600 g piersi z indyka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 150 g marchewki
  • 200 g brokułu
  • 50 g fasolki szparagowej
  • 2 łyżeczki domowego bulionu
  • 200 g kaszy wiejskiej
sos:
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g śmietany 12%
  • 100 g jogurtu
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz czarny
  • opcjonalnie: 1/2 szklanki bulionu warzywnego

Mięso pokroić w dużą kostkę, dodać przyprawy, wymieszać. Do garnka wlać wodę, dodać bulion, zagotować, wsypać kaszę i ugotować do miękkości. Odcedzić. 

W międzyczasie marchew obrać, posiekać, brokuły pokroić na kawałki, fasolkę połamać. Na jednym poziomie parowaru ułożyć warzywa, na drugi włożyć mięso w przyprawach. Parować przez około 20 minut. 

Sos: Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebule i czosnek, podsmażyć, wlać śmietanę, jogurt, bulion, gotować minutę, następnie całość zmiksować na sos. Jeśli sos jest za gęsty lub za bardzo jogurtowy dodać trochę bulionu. Kasze wymieszać z warzywami, podać z indykiem i sosem.

warzywa, indyk, oparowar, obiad, kasza, bernika, kulinarny pamietnik

warzywa, indyk, oparowar, obiad, kasza, bernika, kulinarny pamietnik

warzywa, indyk, oparowar, obiad, kasza, bernika, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger