Sałatka z tuńczykiem i jajkiem płynnym

Dzisiaj zapraszam na prosta sałatkę. Jest w niej wszystko co lubię. Sałata mieszana, tuńczyk, awokado, jajko. Dodatkiem prażony słonecznik i sos winegret. tak niewiele potrzeba, by stworzyć pyszny, kolorowy i pełen smaku posiłek do pracy czy na lekką kolacje. Zapraszam. 

salatka, jajko, awokado, przekaska, bernika, jajko w koszulce, bernika, kulinarny pamietnik

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem płynnym

  • 1 opakowanie mieszanki sałat 
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 dojrzałe awokado
  • 4 jajka
  • 1 łyżka octu spirytusowego 
  • 6 łyżek pestek słonecznika 
sos winegret:
  • 4 łyżki oliwy extra virgine
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki miodu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

  

Mieszankę sałat wyłożyć do misek/salaterek. Tuńczyka dokładnie odsączyć na sitku. Awokado obrać i pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej na patelni. Tuńczyka i awokado dodać do misek z sałatą, posypać słonecznikiem. Składniki na sos winegret połączyć w słoiczku, dokładnie wymieszać. Polać sałatki.

Przygotować jajka. Każde jajko wbić delikatnie do małej miseczki, tak aby żółtko się nie rozpłynęło. Do rondla, garnka (powinien być szeroki, by zmieściła się do niego miseczka z jajkiem) wlać wodę do ok 1/2 objętości rondla z łyżką octu. Ocet przyspiesza ścinanie się białka. Gdy woda się zagotuje i zacznie bulgotać zmniejszyć gaz do minimum i łyżką w wodzie zrobić wolno kręcący się wir. Miseczkę z jajkiem przybliżyć nad samą powierzchnię wodnego wiru i z jak najniższej wysokości wlać jajko do wiru. Białko wtedy powinno dokładnie obtoczyć żółtko, jeśli się tak nie stanie można delikatnie łyżką podprowadzać białko do żółtka, aż się zetnie. Gdy białko z wierzchu się zetnie gotujemy jajko 2-3 minuty na wolnym ogniu. Gotowe jajko wyciągnąć łyżką cedzakową. Dodać po jajku na wierzch miseczek z sałatkami. 

Moje jajko nie ma wierzchu z białka, bo kupiłam sobie nowe “ustrojstwo” do robienia jajek w koszulce, takie małe miseczki do których wlewa się jajka i one unoszą się na powierzchni wody i je gotują. I u mnie białko się ścięło wokół żółtka, a samo żółtko zostało półpłynne ale nie przykryte białkiem. Ale na smak sałatki wpływu to nie miało. Jeśli nie lubicie takiego jajka można dodać jajo sadzone np lekko płynne. 

salatka, jajko, awokado, przekaska, bernika, jajko w koszulce, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger