Pierniczki bez glutenu, cukru i laktozy

Te pierniczki są inne niż wszystkie.  Po pierwsze nie zawierają glutenu, cukru i laktozy, więc każdy kto nie może jeść tych składników będzie mógł spokojnie w święta sie nimi cieszyć i bezpiecznie je zjeść. Po drugie są niezwykłe, bo przygotowane przez niesamowicie uzdolniona kulinarnie osobę Panią Ewę, która sama ten przepis wymyśliła, przetestowała na swoich bliskich i znajomych już w zeszłym roku. A że zaliczamy się do tej grupy to właśnie te pierniczki trafiły do nas  jako świąteczny podarunek. Pani Ewa wraz z synową niedawno stworzyły vloga kulinarnego Kuchnia teściowej i synowej,  na którym pojawił się i ten przepis, także możecie zobaczyć jak są one przygotowywane. Z racji tego że w rodzinie autorki są osoby z nietolerancjami pokarmowymi to postanowiła wymyślać i tworzyć przepisy, dania pod te osoby. I tak przepis na te pierniczki właśnie po to został wymyślony, by mogły też cieszyć się świątecznymi piernikami. I koniecznie zajrzyjcie na ich blog również na FB.

pierniczki, pierniki, swieta, boze narodzenie, wigilia, ciastka, bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, bernika, kulinarny pamietnik

Pierniczki bez glutenu, cukru i laktozy
  • 200 g mąki jaglanej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki z tapioki
  • ¼ szklanki siemienia lnianego
  • 100 ml wrzącej wody
  • 200 g syropu daktylowego 
  • ½ kostki masła bez laktozy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej taka która nie zawiera ani mąki ani cukru, np domową)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Siemię lniane zaparzyć, czyli wlać wrzątek do niego i odstawić aż napęcznieje. Do garnuszka  dodać syrop daktylowy, masło i przyprawę piernikową. Garnuszek postawić na gaz i podgrzać całość, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawić syrop do ostudzenia.

W międzyczasie zblendować napęczniałe siemię lniane. Wszystkie mąki i sodę wymieszać w misce. Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę. Do ostudzonego syropu dodać żółtko i siemię lniane, całość zmiksować. Masę przełożyć do miski z mąką i wymieszać, najpierw za pomocą łyżki a potem mikserem. Na koniec dodać ubite białko i ponownie wszystko wymieszać. Gotową masę odstawić do lodówki na pół godziny.

Przygotować miejsce do wałkowania. Wysypać je delikatnie mąką jaglaną. Wyłożyć twardą masę na posypany blat i ją rozwałkować na placek grubości 3 mm. Z masy wykroić pierniczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 10 minut. Pierniczki można ozdobić do woli albo posypać tylko cukrem pudrem ze zmielonego ksylitolu.

pierniczki, pierniki, swieta, boze narodzenie, wigilia, ciastka, bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, bernika, kulinarny pamietnik

pierniczki, pierniki, swieta, boze narodzenie, wigilia, ciastka, bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, bernika, kulinarny pamietnik


4 komentarze:

  1. Rewelacyjne i zdrowe ciasteczka. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny blog, warto tu czasem zajrzeć i się czegoś nowego dowiedzieć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię blogi które mnie inspirują do działania u siebie w domu.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger