Kremowa zupa czosnkowo-paprykowa

Jeśli spojrzycie na tę zupę to nie przyjdzie wam do głowy tak od razu z czego ona  powstała, bo jej kolor wprowadza w błąd. A to zupa czosnkowa z dodatkiem pikantnej, węgierskiej kiełbasy. Tę zupę zrobił mąż i powstała z tego co znalazł w lodówce, czyli czosnku, ziemniaków, kiełbasy węgierskiej i kilku dodatków. Jesienią i zimą uwielbiamy zupy czosnkowe i za każdym razem robimy je inaczej, ale takiej kombinacji się nie spodziewam. A dodatek chrupkiej kiełbasy, kolorowych serów i prażonego słonecznika podkreśla wyjątkowy smak tej zupy. Polecam, wypróbujcie ją, a może poeksperymentujcie i wymyślcie swoją nietypową zupę czosnkową. 



Kremowa zupa czosnkowo-paprykowa

  • 4 główki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • ok 1 litra bulionu
  • 50-60 g węgierskiej pikantnej kiełbasy paprykowej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz 
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki tartego sera żółtego lub inne które macie (u mnie 2 sery w tym jeden bazyliowy)
  • pestki słonecznika
  • pieczywo na grzanki np chleb tostowy

Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i grubo posiekać. Kiełbasę pokroić na plasterki. Kilka odłożyć na bok na później. Rozgrzać garnek z olejem. Wsypać cebulę, smażyć aż się zeszkli. Dodać ziemniaki, kiełbasę oraz czosnek, dusić wszystko 5 minut na średnim ogniu. Czosnek ma się podsmażyć ale nie przypalić. Następnie wlać gorący bulion, przykryć garnek i gotować, aż ziemniaki będą miękkie ok 15-20 min.

W międzyczasie przygotować dodatki do zupy. Grzanki z chleba można upiec w piekarnia lub podpiec na suchej patelni. Można zrobić tosty z chleba. Odłożoną kiełbasę paprykową pokroić w kostkę i wytopić na suchej patelni na małe, chrupiące grzanki. Odsączyć z tłuszczu i odłożyć na bok. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. 

Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy dodać przyprawy - paprykę słodką, gałkę, sól i pieprz. Śmietankę wlać do kubka, dodać odrobinę gorącej zupy, aby śmietana się ociepliła i nie zważyła. Wlać ją do garnka i całość zupy dokładnie zblendować. Krem można doprawić jeszcze do własnego smaku. Gotową zupę wlać do miseczek, posypać chrypką kiełbasą, słonecznikiem i startym serem, podać z grzankami. 



3 komentarze:

  1. Wygląda fenomenalnie. Uwielbiam czosnkowe zupy, często robię ale z użyciem kiełbasy to dla coś nowego. Podoba mi się ten pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję przekażę mężowi a zupę polecam wypróbować.

      Usuń
  2. Mąż ma też talent:-) Zupa wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger