Piers z indyka w ajwarze z wolnowaru
Pierś z indyka rzadko jest wybierana jako pieczeń na obiad, bo większość z nas kojarzy je jako mięso suche i średnio smaczne, chociaż bardzo zdrowe. Tymczasem pierś z indyka z wolnowaru w miksie przypraw z ajwarem to naprawdę idealne rozwiązanie nie tylko na niedzielny obiad. Pierś wychodzi miękka i soczysta dzięki długiego wolnowarzeniu, a dodatek bałkańskiej pasty ajwaru powoduje, że mięso zyskuje niebanalny smak. Polecam.
Pierś z indyka w ajwarze z wolnowaru
- ok 1 kg piersi z indyka b
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 5-6 szt suszonych pomidorów w zalewie (u mnie z pestkami dyni)
- 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz świeżo mielony do smaku
- 2-3 łyżki ajwaru
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ szklanki wody lub bulionu
W misie wolnowaru wymieszać ajwar, sól, pieprz, tymianek, paprykę słodką i ostrą, oliwę. Mięso włożyć do misy i natrzeć przyprawami. Odstawić na 1h do lodówki.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa włożyć do misy wolnowaru obok mięsa. Wlać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Przykryć pokrywką. Włączyć wolnowar na "Low" na 6h. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i soczyste. Mięso wyjąć z misy, warzyw i płyn który tam powstał zmiksować na gładki sos. Mięso podawać pokrojone na plastry razem z sosem.
Nie mam wolnowaru. Mięso z indyka jest niezwykle smaczne, osobiście bardzo je lubię, a pierś trzeba umieć dobrze zrobić, aby była miękka i wybornie smakowała. Bardzo ciekawy przepis z dodatkiem ajwaru i pozostałych składników. Moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńIrena - Hooltaye w podróży
Piekę pierś indyka i nie jest sucha nigdy. To kwestia marynaty i pieczenia. A Twój przepis mnie zaintrygował. Ciekawa jestem smaku piersi indyczej w ajvarze.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa marynata, na pewno smaczna. Wolnowaru niestety jeszcze nie dorobiłam się, ale wszystko przede mną ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Podoba mi się ten przepis na pierś indyczą, a ponieważ uwielbiam dania wolnowaru, to chętnie spróbuję Twojej wersji
OdpowiedzUsuńJa nie często piekę pirs z indyka bo zawsze sucha mi wychodzi i nikt jej nie chce jeść no chyba że nasza sunia :)
OdpowiedzUsuńChyba najwyższy czas żebym kupiła sobie ten wolnowar :)
o nieeee! ja bardzo lubie piers indyka. Dobre jakosci mieso, dobrze zrobione wcale nie jest suche tylko pyszne. I Twoja propozycja tez mi sie szalenie podoba!
OdpowiedzUsuńNa szczęście mam wolnowar (zresztą dzuęki Tobie 😉) Chętnie więc zrobię taką pieczeń, bo propozycja jest bardzo interesująca.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że wygląda obłędnie, więc może się skuszę
OdpowiedzUsuńPrzepyszne
OdpowiedzUsuń