Piers z indyka w ajwarze z wolnowaru

Pierś z indyka rzadko jest wybierana jako pieczeń na obiad, bo większość z nas kojarzy je jako mięso suche i średnio smaczne, chociaż bardzo zdrowe. Tymczasem pierś z indyka z wolnowaru w miksie przypraw z ajwarem to naprawdę idealne rozwiązanie  nie tylko na niedzielny obiad. Pierś wychodzi miękka i soczysta dzięki długiego wolnowarzeniu, a dodatek bałkańskiej pasty ajwaru powoduje, że mięso zyskuje niebanalny smak. Polecam. 

indyk, piers, obiad, wolnowar, ajwar, bernika, kulinarny pamietnik

Pierś z indyka w ajwarze z wolnowaru

  • ok 1 kg piersi z indyka b 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 5-6 szt suszonych pomidorów w zalewie (u mnie z pestkami dyni)
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • 2-3 łyżki ajwaru
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ szklanki wody lub bulionu

  

W misie wolnowaru wymieszać ajwar, sól, pieprz, tymianek, paprykę słodką i ostrą, oliwę. Mięso włożyć do misy i natrzeć przyprawami. Odstawić na 1h do lodówki. 

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa włożyć do misy wolnowaru obok mięsa. Wlać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Przykryć pokrywką. Włączyć wolnowar na "Low" na 6h. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i soczyste. Mięso wyjąć z misy, warzyw i płyn który tam powstał zmiksować na gładki sos. Mięso podawać pokrojone na plastry razem z sosem.  

indyk, piers, obiad, wolnowar, ajwar, bernika, kulinarny pamietnik

indyk, piers, obiad, wolnowar, ajwar, bernika, kulinarny pamietnik


9 komentarzy:

  1. Nie mam wolnowaru. Mięso z indyka jest niezwykle smaczne, osobiście bardzo je lubię, a pierś trzeba umieć dobrze zrobić, aby była miękka i wybornie smakowała. Bardzo ciekawy przepis z dodatkiem ajwaru i pozostałych składników. Moje smaki :-)
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekę pierś indyka i nie jest sucha nigdy. To kwestia marynaty i pieczenia. A Twój przepis mnie zaintrygował. Ciekawa jestem smaku piersi indyczej w ajvarze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa marynata, na pewno smaczna. Wolnowaru niestety jeszcze nie dorobiłam się, ale wszystko przede mną ;))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten przepis na pierś indyczą, a ponieważ uwielbiam dania wolnowaru, to chętnie spróbuję Twojej wersji

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie często piekę pirs z indyka bo zawsze sucha mi wychodzi i nikt jej nie chce jeść no chyba że nasza sunia :)
    Chyba najwyższy czas żebym kupiła sobie ten wolnowar :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o nieeee! ja bardzo lubie piers indyka. Dobre jakosci mieso, dobrze zrobione wcale nie jest suche tylko pyszne. I Twoja propozycja tez mi sie szalenie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  7. Na szczęście mam wolnowar (zresztą dzuęki Tobie 😉) Chętnie więc zrobię taką pieczeń, bo propozycja jest bardzo interesująca.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznam, że wygląda obłędnie, więc może się skuszę

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger