Kaszanka z jajkami z patelni, czyli śląska szakszuka

Jesień to czas na ciepłe i syte kolacje. Co powiecie na smażoną kaszankę z patelni z jajkami? Prosta i szybka kolacja. Wystarczy podsmażyć kaszankę, wbić do niej jajka, usmażyć tak by tyle jeszcze płynne i podać prosto z patelni z ulubionym chlebem. Wiejsko, swojsko, prosto i pysznie. Mój mąż nazwał to danie śląską szakszuką.

kaszanka, jajka, patelnia, kolacja, bernika, kulinarny pamietnik

Kaszanka z jajkami z patelni, czyli śląska szakszuka

  • 2-4 szt. kaszanki
  • 1 duża cebula
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • jajka


W zależności ile używamy kaszanek tyle dajemy jajek. Ja na 3 kaszanki daje 2 jajka. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę na złoto. Następnie dodać kaszankę pozbawioną jelit. Smażyć z warzywami ok. 10 minut (lub krócej, zależy jak lubimy). Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Pod koniec smażenia w kaszance zrobić zagłębienia (tyle ile jajek mamy). Wbić w nie jajka i posypać solą. Całość smażymy na wolnym ogniu do momentu aż białka się zetną, a żółtka nadal będą płynne. Gotowe danie posypać świeżo mielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.


kaszanka, jajka, patelnia, kolacja, bernika, kulinarny pamietnik

kaszanka, jajka, patelnia, kolacja, bernika, kulinarny pamietnik


1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger