Letnia sałatka z kalafiora i porzeczek

Prosta i lekka sałatka z kalafiora z dodatkiem kwaskowatym porzeczek dla osób które lubią nietypowe połączenia i smaki. W dodatku pięknie die prezentuje i ciekawie smakuje. 

Salatka, kalafior, rzodkiewki, porzeczki, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik

Letnia sałatka z kalafiora i porzeczek

  • kilka różyczek kalafiora
  • 3 rzodkiewki
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego
  • ciecierzyca z puszki
  • rukola
  • porzeczki
  • koperek
  • oliwa z oliwek lub olej smakowy (u mnie cytrynowy)
  • sól
  • pieprz świeżo mielony


Kalafior podzielić na mniejsze kawałeczki, 2 rzodkiewki drobno pokroić, koperek posiekać. Kalafior, rzodkiewki i część koperku wymieszać z majonezem lub jogurtem i ułożyć na talerzu. Ostatnią rzodkiewkę pokroić na plasterki, ciecierzycę osączyć z zalewy. Na kalafior ułożyć plasterki rzodkiewki, posypać ciecierzycą, posiekanym koperkiem, dać listki rukoli, porzeczki, doprawić świeżo mielonym pieprzem, skropić oliwą z oliwek lub smakowym olejem. Smacznego. 


Salatka, kalafior, porzeczki, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik

3 komentarze:

  1. Ta sałatka wygląda świetnie. Prosta i pięknie podana. Podoba mi sie twój patent z okręgiem na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje, tak podana sałatka jako okrąg niezależnie jak wygląda intersująco. Polecam ten patent.

      Usuń
  2. Zrobiłam dziękuje za przepis, co prawda nie lubimy ciecierzycy więc jej nie dodałam ale reszta była super. Pozdrawiam serdecznie Małgosia.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger