Sałatka z buraków, fety i rukoli

Prosta, pyszna sałatka, od jakiegoś czasu hit imprez domowych, czyli sałatka z pieczonych buraków. Córka zrobiła ją dlatego, że w domu jest sos turecki z granatów, który świetnie do niej pasuje i ją cudnie smakowo uzupełnia. W ogóle jeśli możecie go gdzieś dostać to polecam, bo jest przepyszny do wielu sałatkowych kompozycji. 

Co do buraków to możecie je upiec jak ja lub ugotować albo jeśli brak wam czasu kupić gotowane gotowe, bo już takie w sklepach tez można dostać. 

salatka, buraki, feta, rukola, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik

Sałatka z buraków, fety i rukoli

  • 3 średnie buraki
  • rukola
  • feta najlepiej bałkańska owcza 
  • granat
  • turecki sos z granatów


Buraki przed pieczeniem dokładnie umyć, ale nie obierać. Włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków, ale powinien się zawrzeć między 40 a 60 minut. W przypadku bardzo dużych sztuk może to być nawet 90 minut. Ale warto już po 40 minutach sprawdzić czy nie są miękkie. Moje były. Natomiast jeśli wyczuwacie opór pod widelcem to wydłużcie czas o kolejne 5, 10 minut.

Gotowe buraki wyjąć z naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie założyć rękawiczki, obrać je i pokroić na cienkie plastry. Fetę pokroić w kostkę, z granatu wydrążyć pestki. 

Na talerzu na dnie ułożyć porcje rukoli, na to plastry buraków, posypać fetą i ziarnami granatu. Całość skropić sosem z granatu. Smacznego. 

salatka, buraki, feta, rukola, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik

14 komentarzy:

  1. Rewelacyjna sałatka.
    Kiedy byłam dzieckiem nienawidziłam buraków. Zmora dzieciństwa.
    Teraz je uwielbiam i u mnie można dostać gotowane.
    Składniki fantastyczne, dzięki za pomysł na taka sałatkę, bo czasami patrzę na buraki i myślę, co z nimi zrobić.
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to tak jak ja. Teraz uwielbiam buraki i gotowane i pieczone i marynowane.

      Usuń
  2. Pyszne klasyczne połączenie buraków i fety. Sosu z granatów używam od dawna i cenię bardzo ten składnik. Idealnie podkręca smak.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedna z moich ulubionych sałatek. Pyszna i zdrowa. Dodaję jeszcze orzechy włoskie I sos musztardowo miodowy. Muszę kiedyś spróbować tego sosu z granatu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No sos musztardowy tez pasuje. Chętnie zrobię następnym razem taka zmianę.

      Usuń
  4. To moja ulubiona :) jem ja 5 razy w tygodniu i jadłam wczoraj i dzisiaj :) uwielbiam ten smak :) tylko ja robie sos z oliwy i sosu balsamicznego i bez granata :) a na wierzch rzucam prażony słonecznik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie brakowało mi prażonego słonecznika. on uzupełniłby smak. Dzięki.

      Usuń
  5. I nawet taki sos z granatów mam :-) Pyszna sałatka. Często robię podobną. Bardzo lubię do buraków kardamon. Próbowałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, to cos nowego dla mnie. Kardamon zazwyczaj do słodkich rzezy daje. Ale chętnie spróbuje.

      Usuń
  6. Fetę mam, buraki mam, zastanawiałam się właśnie jak to połączyć. Szybki wyjazd do marketu po granata i rukolę pozostał :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Miałam taki sos kiedyś i zapragnęłam mieć znowu. Do sałatek idealny. A propozycja Twojej jest niezwykle kusząca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. a sos warto mieć w domu, bo świetnie się nadaje do wielu rzeczy.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger