Zupa biełucha krem

Biełucha to jedna z naszych ulubionych zup dzięki koleżance Beacie, która pierwsza nią nas poczęstowała. Od tego czasu chętnie wracam do tej zupy, zmieniam, udoskonalam. Ostatnio postanowiłam ją całą zmiksować i zrobić zupę krem z ciekawymi dodatkami. Zamiast boczku były chipsy z kabanosów, a chrupki dodatek to były mini bajgle. Fajnie zastąpiły tradycyjne grzanki. Taka zupa może być super zamienna opcją dla żurku rosołu na święta, pięknie podana będzie eleganckim daniem na waszym świątecznym stole. Polecam. 

zupa, obiad, krem, ziemniaki, bielucha, polska kuchnia, bernika, kulinarny pamietnik, maslanka

Zupa biełucha krem z bajglami

  • 300 g wędzonego surowego boczku
  • 6 średnich ziemniaków
  • 200 g cebuli (2 szt) 
  • 3 ząbki czosnku
  • 700 ml maślanki lub kwaśnego mleka
  • 1/2 l wody
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy 
  • 1/2 szkl. śmietany kwaśnej 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka masła 
  • bajgle z ziołami prowansalskimi 
  • prażony sezam i siemię lniane 
  • kabanosy 

Cebule drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zagotować w garnku wodę, włożyć boczek, liść laurowy, ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu 1,5 godz. Po tym czasie wyjąć boczek i zioła z wywaru. 
W drugim garnku podgrzać łyżkę masła, dodać cebule, zeszklić, dodać ziemniaki i czosnek, podsmażyć 3 minuty. Całość przełożyć do wywaru po boczku. Gotować jeszcze 20 minut aż ziemniaki zmiękną. Maślankę i śmietanę dodać do zupy cały czas mieszając żeby się nie zważyła. Dodać majeranek, sól, pieprz. Gotować przez ok. 10 min. Następnie wszystko zmiksować na gładki krem. 
Na małej patelni uprażyć sezam i siemię. Na talerzyku położyć kawałki kabanosów i przez minutę wysuszyć je w mikrofalówce lub wytopić na rozgrzanej patelni na chipsy. Do miseczki wlać porcje zupy, posypać ziarnami, kawałkami kabanosów i podać z mini bajglami (kupiłam z firmy produkującej popularne paluszki) zamiast grzanek. 

zupa, obiad, krem, ziemniaki, bielucha, polska kuchnia, bernika, kulinarny pamietnik, maslanka

zupa, obiad, krem, ziemniaki, bielucha, polska kuchnia, bernika, kulinarny pamietnik, maslanka

22 komentarze:

  1. Ciekawa zupa. To regionalny specjał czy po prostu czyjś kulinarny pomysł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis pochodzi z Beskidu Śląskiego, można te zupę spotkać w regionalnych restauracjach ale ogólnie nie jest popularna a szkoda.

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam, choć nazwa chyba (podkreślam, chyba) obiła mi się o uszy, ale tez nie jestem pewna, co do żurku, to rzeczywiście może być niezłe zastępstwo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest podobna wiec jeśli ktoś żurku nie lubi albo chce zaskoczyć rodzinę czymś innym a podobny to bielucha się nada.

      Usuń
  3. Takiej zupy jeszcze nie jadłam i nigdy nie robiłam.
    Bardzo oryginalny przepis.
    Składniki niesamowite.
    Koniecznie wypróbuję.
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo lokalna kuchnia potrafi jeszcze zaskoczyć, szczególnie gdy ma ukryte takie perełki jak ta zupa.

      Usuń
  4. Z pewnością posmakowałaby mi, uwielbiam takie połączenia składników. Zapisuję przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę spróbować tej zupy. Coś czuję, że by mi zasmakowała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością, jeśli lubi się takie smaki jak barszcz biały, chrzanowa czy żurek.

      Usuń
  6. Pierwszy raz słyszę o takiej zupie. A że zupy bardzo lubię to z chęcią bym taką zjadła :) ciekawe składniki i wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, fakt zupa jest mało znana poza swoim regionem.

      Usuń
  7. Nie jadłam jeszcze takiej zupy i to z bajglami. No przyznaje, narobiłaś mi smaka i ochoty. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam koniecznie i zacząć od wersji pierwotnej a potem krem.

      Usuń
  8. Tego przepisu nie znałam. Muszę przyznać, że mnie zaintrygowała. Wypróbuję na pewno 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam najpierw zrobić wersje tradycyjną a potem krem.

      Usuń
  9. Zupka wyglada obłędnie i zastanawiam się czy mozna ją zrobić w jakiejś lżejszej wersji bez śmietany, moj mąż ma dość wrażliwy żołądek i niestety nie mogę zagęszczać w ten sposób. Na pewno pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić z maślanka, będzie tak samo pyszna a lzejsza.

      Usuń
  10. Regionalne przepisy potrafią zaskoczyć. Ja gdzieś słyszałam o tej zupie, ale chyba nie miałam okazji jej jeść, bynajmniej tak mi się wydaje. Ale myślę, że by mi posmakowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością. jeśli lubi si chrzanową, żurek czy barszcz biały to ta tez będzie smakować.

      Usuń
  11. Ciekawy pomysł na zupę. Jeszcze nigdy nie miałem okazji takiej jeść.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger