Sernik bez cukru, laktozy i glutenu

Święta za pasem, cześć z was zapewne poszukuje przepisów na słodkie wypiek, ale ma sytuacje utrudnioną bo boryka się z nietolerancjami pokarmowymi lub dietą, która często wyklucza gluten, laktozę czy cukier. Dlatego dla tych osób ten sernik będzie idealnym rozwiązaniem ich problemów, bo spełnia wszystkie te oczekiwania, a do tego jest pyszny i łatwy w przygotowaniu. Przepis otrzymałam od znajomej która się wyspecjalizowała w takich wypiekach i „zjadła na nich zęby” zanim otrzymała idealne wypieki. Tak więc do dzieła kochani, bo w te święta możecie mieć pyszny sernik, który zjecie bez wyrzutów sumienia. Sernik upiekła córka na ostatnie święta.

sernik, gluten, bez glutenu, bez cukru, swieta, ciasto, deser, bernika, kulinarny pamietnik

Sernik bez cukru, laktozy i glutenu

masa na ciasto: 

  • 75 g mąki owsianej
  • 75 g mąki ryżowej białej 
  • 75 g mąki ziemniaczanej 
  • 1/4 szkl. siemienia lnianego 
  • 4 łyżeczki ksylitolu 
  • 2 żółtka 
  • 100 g masła (bez laktozy)
  • 1/4 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
masa serowa: 
  • 4 paczki sera twarogu np bez laktozy po 230-250 g 
  • 3/4 kostki masła  bez laktozy)
  • 200 g ksylitolu 
  • 5 jajek 
  • 1 budyń waniliowy (może być bez cukru) 
  • skórka starta z cytryny
  • opcjonalnie rodzynki


Siemię lniane zalać wrzątkiem tak by wrzątek je zakrył, odstawić aż się zaparzy i wchłonie płyn, następnie zblendować. 

Wszystkie mąki wsypać do miski,  dodać sodę, ksylitol, pokrojone zimne masło i sól. Dołożyć siemię, żółtka i zagnieść jednolite, kruche ciasto. Uformować kule, zawinąć w folie i włożyć do lodówki aż stwardnieje. Można na całą noc. 


Masa serowa. Do miski zmielić twaróg nawet 2-3 razy lub przecisnąć przez praskę. Rozdzielić jajka na żółtka i białka. Białka ubić na sztywna pianę. Do drugiej miski dodać miękkie masło, ksylitol, żółtka, całość zmiksować. Dołożyć zmielony ser, budyń, ubite białka, skórkę startą z cytryny, opcjonalnie rodzynki i wszystko delikatnie wymieszać. 


Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części w stosunku 3/4 i 1/4. Blaszkę (u mnie kwadratowa 26 cm z wyjmowanym dnem) wysmarować masłem. 3/4 ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach do blaszki i dłońmi rozprowadzić po dnie i bokach formy dociskając ciasto do brzegów. Do środka wlać masę serową, wyrównać. Na wierzch zestarzeć na tarce 1/4 ciasta. 


Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika (grzałka góra dół) i piec przez 60 minut. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić jeszcze w nim ciasto na 15 minut. Dopiero wtedy wyjąć i ostudzić.


sernik, gluten, bez glutenu, bez cukru, swieta, ciasto, deser, bernika, kulinarny pamietnik

sernik, gluten, bez glutenu, bez cukru, swieta, ciasto, deser, bernika, kulinarny pamietnik


16 komentarzy:

  1. Żadna ze mnie piekąca matrona. Nie umiem.
    Ale przepis doskonały, bo praktycznie nie używam cukru i glutenu.
    Mam kogoś, kto mi go upiecze i ja spróbuję.
    Masa na ciasto niesamowita, zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Wygląda smakowicie :-)
    Irena - Hooltaye w podrózy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję ze wyjdzie i będzie smakować. Ten sernik u nas jest już częstym gościem.

      Usuń
  2. Sernik wygląda smakowicie. Bez laktozy piję tylko mleko, już przetworzone mi nie przeszkadza, ale dla bardziej wrażliwych to bardzo dobry przepis.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za celny komentarz. My przestawiliśmy się na produkty bez laktozy, są zdecydowanie lepsze dla naszych organizmów.

      Usuń
  3. Super, że dzielisz się czymś sprawdzonym i smacznym. Ewidentnie widać, że jedzenie bezglutenowe niczym nie różni się od innych potraw, które je zawiera. Jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiesy czuć było różnicę, teraz dania bezglutenowe sa praktycznie takie same w smaku jak te normlane. To duży plus.

      Usuń
  4. Czasem piekę coś bezglutenowego chociaż nie mamy ku temu jakis wielkich wytycznych. Przepis wygląda na dość prosty do wykonania i serniczki to moja miłość haha, jak tylko dostanę wszystkie składniki to sobie upiekę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo jest prosty i nieskompilowany. Skoro go robi moja córka to każdy da radę.

      Usuń
  5. Nie muszę na szczęście uważać na gluten, ale zawsze warto mieć zapisany taki przepis. Może nawet wypróbuję przy najbliżej okazji 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, szczególnie ze nigdy niewiadoma kiedy będzie się gościć osobę z nietolerancjami pokarmowymi.

      Usuń
  6. Mam w rodzinie osoby, które są uczulone na gluten, zatem zapisuję Twój przepis <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto mieć taki przepis zapisany bo teraz mnóstwo ludzi ma rożne alergie chętnie zjedliby cos słodkiego.

      Usuń
  7. Taki przepis jest na wagę złota dla osób unikających cukru czy glutenu. Ja niestety jeszcze nie opracowałam przepisu dla siebie i chyba mi się to nie uda, bo nie mogę żadnych substancji słodzących, słodzików, mąki ryżowej czy mleka - nawet bez laktozy. Więc pozostaje mi tylko piec dla bliskich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to szkoda, alergie są straszne, ale warto mieć pod ręka takie przepisy dla innych.

      Usuń
  8. Sernik prezentuje się przepysznie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger