Śniadaniowa pizza na tortilli

Skoro dzisiaj jest Światowy Dzień Pizzy to nie mogło i u mnie pizzy zabraknąć, ale tym razem przekornie w całkiem innej odsłonie. To nietypowa pizza i pewnie nie jeden Włoch by się na mnie obraził za użycie tego określenia na to danie, ale w końcu w kuchni liczy się szaleństwo i fantazja więc kto mi zabroni? I tak powstała pizza śniadaniowa tortilla. W dodatku to śniadanie z resztek, zero waste tego co było lodówce. Wykorzystałam podsychający placek tortilli, trochę  domowego sosu bbq,  resztki chorizo, świeże warzywa, ser i jajko. I jak? Kto się skusi na takie śniadanie, taką wersję pizzy?  

pizza, tortilla, sniadanie, jajko, awokado, chorizo, zapiekanka, bernika, kulinarny pamietnik
Śniadaniowa pizza na tortilli

  • 1 placek tortilli np pszennej 
  • 1 łyżka sosu pomidorowego lub jak u mnie sosu bbq domowego (ten)
  • 4 plasterki salami chorizo 
  • 1 jajko
  • kilka plasterków czerwonej papryki
  • starty ser grana padano
  • szczypta oregano
  • 1 pomidor
  • mix sałat 
  • ¼ awokado
  • szczypta soli


Placek tortilli ułożyłam na papierze do pieczenia. Całą powierzchnię posmarowałam sosem pomidorowym lub sosem bbq. To bbq u mnie spowodował, że placek po upieczeniu stał się ciemny, ale dał fajny, dymny posmak. Następnie ułożyłam plasterki chorizo, kawałki czerwonej papryki. Środek zostawiłam pusty, bo w to miejsce wbiłam jajko. Całość posypałam startym serem grana padano i doprawiłam oregano. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piekłam 15 minut. Jajko trzeba obserwować, bo białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać lekko płynne, jeśli takie akurat lubicie. U mnie pizza była dla córki, która nie lubi takiego jajka, więc przeciągnęłam trochę żeby było upieczone. 

pizza, tortilla, sniadanie, jajko, awokado, chorizo, zapiekanka, bernika, kulinarny pamietnik

Po wyjściu ułożyłam na pizzy kawałki pomidora, mix sałat, plasterki awokado. Oprószyłam solą i pieprzem i jeszcze delikatnie startym serem.

pizza, tortilla, sniadanie, jajko, awokado, chorizo, zapiekanka, bernika, kulinarny pamietnik

pizza, tortilla, sniadanie, jajko, awokado, chorizo, zapiekanka, bernika, kulinarny pamietnik


17 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale.Jaki rodzaj chorizo użyłaś ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Niestety nie wiem, mąż kupował, ale było dość pikantne.

      Usuń
  2. Smakowicie, takiej wersji pizzy jeszcze nie jadłam.
    Wypróbuję :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny sposób na śniadaniową pizzę. Wygląda bardzo smakowicie. Koniecznie wypróbuję, może nawet w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobnie robię żeby nie czekać aż łaskawie wyrośnie. I zazwyczaj na zasadzie czyszczenia lodówki to działa.
    Twoja zacna i smakowita!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Często to co nam zostaje w lodowce pomijamy a można użyć właśnie na takiej pizzy czy zapiekance.

      Usuń
  5. Super propozycja pizzowa; pozwolę sobie ukraść pomysł 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Śniadaniowa pizza jak najbardziej. Bardzo lubiłam zjeść z 'okienka' we Włoszech.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oo pamietam, tam pizza jest o każdej porze. I zawsze smakuje.

      Usuń
  7. Przepycha! Cis czuje ze zachoruje jak tego nie zrobię! W sumie awokado mam, jajka mam...

    OdpowiedzUsuń
  8. Biere to bez komentarza! Połączenie bardzo smaczne. Akurat mam placki tortilli w lodówce i podobne składniki <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc nie ma na co czekać. Rób poki pomysł jest badał w głowie. Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Podeślę link z tym blogiem znajomej.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger