Zupa kokosowa ze makaronem z cukinii
Pyszna, prosta i szybka zupa, do tego rozgrzewająca z dużą ilością warzyw w postaci spaghetti z cukinii. Uwielbiam takie połączenia, curry, mleczko kokosowe, wywar, mięso, warzywa. Pachnąca wschodem, Azją zupa. Makaron spaghetti zrobicie przy użyciu wykrawaczki spiralizera. Warto ja sobie kupić. A zupę polecam.
Zupa kokosowa ze makaronem z cukinii
- 2 duże cukinie
- 2 piersi z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego
- 2 łyżki oleju
- 1 l bulionu z kurczaka
- pomidorki koktajlowe
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1/2 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mieszanki curry indyjskiego
- pieprz świeżo mielony do smaku
- puszka mleczka kokosowego 400 ml
- sos sriracha opcjonalnie
- sok z limonki do smaku
Czosnek drobno posiekać. Cebulę, marchewkę pokroić w kostkę. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać marchewkę, cebulę, czosnek i imbir. Smażyć przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie wlać bulion z kurczaka. Doprowadzić do wrzenia, następnie włożyć piersi z kurczaka. Wsypać czosnek niedźwiedzi, doprawić pieprzem, gotować 20 min. Wyjąć piersi, a do zupy dodać połówki pomidorków koktajlowych, wlać mleczko kokosowe, dodać sos rybny, kurkumę i curry. Gotować jeszcze 5 minut. Mięso z piersi kurczaka drobno pokroić lub porwać na kawałki.
W międzyczasie przygotować spaghetti z cukinii. Za pomocą spiralizera (np ręcznego) pokroić cukinię w cienkie paski "spaghetti". Dodać do zupy nitki cukinii i mięso z kurczaka, doprawić całość sosem sriracha wg smaku i ulubionego stopnia ostrości oraz sokiem z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz