Śląskie specjały od Bergera

"My sōm Ślōnzoki. Znōmy szmak hańdownych wyndzōnek i tradycyjnych łobiadōw. Takich, jake warzōm nasze ōmy, wkłodajōnc cołke syrce we kożde rychtowane jodło. We naszym Werku, je choby we familiji, dzielymy sie grajfkōm majstrowanio rychtig ślōnskich szpecyjałōw. Wiymy czego trza ślōnskim wōsztōm i szinkōm, coby kożdo gospodyni podowała je ze zocōm. Skiż naszego doświadczynio i staranio, na Wasze stoły trefiajōm zocne kōnski ze gwarancjōm fajnistego szmaku Berger.

Masarski Werk Berger łod samego piyrwy skamracōny je ze ślōnskim miastym Rydōłtowy, co leży wele wiyrchnio-plackatyj Ziymie Rybnickij. Je łōn we kōmpaniji Ślōnskigo Cecha Masorzy i Wōszciorzy co rzōndzōm we Katowicach, a we 2002 roku Werk zostoł przekludzōny na nowy plac, kaj jego nowomodność i wielgość dowo winkszy szwōng produkcyji i ku tymu gwarancjo nojwyższyj jakoście naszych szpecyjałōw. A że mōmy staranie na durś utrzimanie sztandartōw, to we 2004 roku wkludziyli my systym kōntrole jakoście HACCP, a Werk je wachowany przez powiatowego flajbyszałera.

Fiyrma Berger chyto sie blank cołkościowego procysu majstrowanio ślōnskich szpecyjałōw – od kupowanio gadziny, aże po sprzedej hurtowo i detaliczno wszyjskigo co złōnaczy.
Nojważniyjszym kōnskiym dystrybucje produktōw Werku Berger, sōm fiyrmowe sklepy, rozsiōne po cołkim regiōnie Gōrnego Ślōnska i tyż Dolnego Ślōnska. I to praje tam, zocne Klijynty, znojdōm kożdo zorta naszych ślōnskich wōsztōw, szinek i wyndzōnek obłōnaczōnychy znakiym Berger."


Tak oto w skrócie dla Ślązaków przestawia się firma Berger z Rydułtów na Śląsku koło Rybnika.. a dla reszty Polski....

"Jesteśmy Ślązakami. Znamy smak domowych wędzonek i tradycyjnych obiadów. Takich, jakie gotują nasze babcie, wkładając całe serce w każde przygotowywane danie. W naszym Zakładzie, jest jak w rodzinie, dzielimy się pasją tworzenia prawdziwych śląskich specjałów. Wiemy czego potrzebują śląskie kiełbasy i szynki, aby każda gospodyni podawała je z dumą. Dzięki naszemu doświadczeniu i staranności na wasze stoły trafiają szlachetne produkty z gwarancją doskonałego smaku Berger.



Zakłady Mięsne Berger od początku działalności związane są z śląskim miastem Rydułtowy położonym na malowniczym Płaskowyżu Rybnickim. Zrzeszone w Śląskim Cechu Rzeźników i Wędliniarzy z siedzibą w Katowicach, w 2002 roku Zakłady zostały przeniesione do nowego obiektu, który swoją nowoczesnością i rozmiarem zapewnia większe możliwości produkcji oraz gwarantuje najwyższą jakość naszych wyrobów. W trosce o utrzymanie niezmiennych standardów w 2004 roku został wdrożony system kontroli jakości HACCP, a Zakład znajduje się pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii.

Firma Berger zajmuje się kompleksowo procesem tworzenia śląskich specjałów – od skupu trzody po sprzedaż hurtową i detaliczną swoich towarów. Najważniejszym ogniwem dystrybucji produktów Zakładów Berger są  rozsiane w całym rejonie Górnego i Dolnego Śląska własne sklepy firmowe. To właśnie w nich znajdą Państwo pełen wybór śląskich kiełbas, szynek i wędzonek sygnowanych znakiem Berger."


Dlaczego o nich pisze? Bo kocham Śląsk, i uważam że o każdym dobrym śląskim produkcie należy głośno mówić. Tak niewiele jest teraz małych, dobrych firm, często z wieloletnią tradycją, z tradycyjną technologią, które nadal funkcjonują pomiędzy dużymi gigantami, z którymi tak trudno jest im konkurować. Ale bronią się jakością, tradycją, smakiem, lokalnością i regionalnym charakterem. Taka jest właśnie firma Berger Zakłady Mięsne. 



Kilka tygodni temu miałam okazję posmakować ich produktów, jako że przypadły nam do gustu, uznam że warto wam o nich powiedzieć, a może traficie gdzieś w swojej okolicy na ich produkty a zapewniam że jest w czym wybierać i może zechcecie ich skosztować, bo warto. 

Firma Berger to firma rodzinna, istniejąca czyli od 1983 roku, zarządzana obecnie przez drugie pokolenie, a zbudowana na śląskich tradycjach. "Głównym filarem sprzedaży są nasze sklepy własne. Natomiast współpracujemy również z dystrybutorami mięsa i wędlin w kraju i zagranicą oraz z wybranymi sieciami handlowymi na szczeblu regionalnym . Obecnie Zakłady Mięsne Berger zatrudniają 170 pracowników. Są to przede wszystkim ludzie ze Śląska, ludzie stąd. Dzięki nim mamy pewność, że wszystko co będziemy robić będzie autentyczne, prawdziwie śląskie. Pracują u nas całe rodziny, co świadczy o naszym statusie jako pracodawcy sprawdzonym i zapewniającym stabilność, bezpieczeństwo. Naszym wspólnym mianownikiem jest nasze pochodzenie, łączy nas śląskość - podsumowuje wiceprezes ds. handlu i marketingu Zakładów Mięsnych Berger."  


Właściciele firmy kładą nacisk na jakość, szlachetność wyrabianych produktów oraz tradycję, która przejawia się w proponowanym asortymencie. Produkują, przestrzegając standardów obowiązujących na rynku Unii Europejskiej. Obostrzenia oraz zastosowanie się do wszystkich norm dają gwarancję, iż wytwarzane produkty oraz system samej produkcji są na najwyższym poziomie, przez co finalny produkt jest najlepszej jakości.

"Surowiec używany do wytwarzania naszych produktów - mięso, wędliny - pochodzi z rejonów bezpiecznych ekologicznie. Zaopatrujemy się u stałych dostawców, dzięki czemu znane są nam ich techniki oraz praktyki produkcyjne.
Jesteśmy producentem i dystrybutorem wyrobów, goszczących na stołach wielu polskich rodzin, które cenią nasze wyroby za wysoką jakość, znakomite walory smakowe. Wyroby nasze stają się coraz bardziej rozpoznawalne oraz zdobywają coraz to więcej podniebień. Zaopatrujemy rynek niemiecki, czeski i słowacki. Marka nasza budzi zaufanie konsumentów oraz daje gwarancję zakupu produktów na najwyższym poziomie."


A co m.in. można znaleźć w ich ofercie:

Frankfurterki to wysokogatunkowe mięso wieprzowe peklowane z dodatkiem naturalnych przypraw. Do atutów kiełbasek należy bez wątpienia najwyższa jakość, gwarantowana przez starannie dobrany surowiec, pochodzący od stałych i sprawdzonych dostawców. Produkt wyróżnia się także wyjątkowymi walorami smakowymi, z wyczuwalną nutą pieprzu i przypraw. 


Szynka krucha ze spiżarni Bergera - Wędzonka wieprzowa, peklowana, parzona, wędzona.


Kiełbaski Ślązaczki to mięso wieprzowe z dodatkiem naturalnych przypraw. 100 g produktu wyprodukowano ze 102 g mięsa wieprzowego.


Kiełbasa pieprzowa to wysokogatunkowe mięso wieprzowe z dodatkiem przypraw naturalnych i widocznych ziaren zielonego pieprzu.


Mięso Pomału Uwarzone to mięsa przygotowane według metody sous-vide. Wśród produktów poddanych długotrwałej obróbce w próżniowym opakowaniu w temp. 85 st. C mamy do wyboru: gęsinę, indyka, kaczkę, wieprzowinę bądź królika. 



Tak więc jeśli jesteście ciekawi ich produktów, a mieszkacie na Śląsku lub w Małopolsce w Chrzanowie czy Kętach to poszukajcie u siebie ich stanowisk w centrach handlowych i zapoznajcie się z ofertą. Kupcie kilka plasterków ich wyrobów (podobno mają genialne wyroby dojrzewające), a jest w czym wybierać i zostańcie na stałe ich klientami. Warto wspierać lokalne firmy. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger