Chow mein z kurczakiem

Proste i ekspresowe danie to chińszczyzna, jedno z naszych ulubionych. To chow mein. Wystarczy pierś kurczaka, warzywa, makaron specjalnie do tego dania przygotowany, a dostępny prawie wszędzie czyli chow mein. Kilka minut i mamy ekspresowy, idealny obiad dla całej rodziny.


chow main, kurczak, chinskie, piers, bernika, kulinarny pamietnik


Chow mein z kurczakiem
  • pierś podwójna z kurczaka
  • 2 cebule dymki
  • ząbek czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchew
  • 300 g makaronu chow mein
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
zalewa:
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżkę sosu sriracha
  • 1 łyżkę sosu hoisin
  • 1/2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sezamu

Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę dymkę pokroić w krążki, czosnek drobno posiekać, paprykę w paseczki, marchew w zapałkę. 
W bulionie warzywnym wymieszać 1 łyżkę sosu chilli, 1 łyżkę sosu hoisin, 1/2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego oraz 1 łyżkę sosu ostrygowego. 
Makaron przygotować wg opisu na opakowaniu, najczęściej wystarczy zalać go wrzątkiem lub krótko obgotować. 
W woku (jeśli nie to na dużej wysokiej patelni, ewentualnie duży rondel) rozgrzać olej, dodać czosnek, marchewkę i cebulę. Smażyć minutę, dodać paprykę. Smażyć ok 5 minut. Dodać mięso i podsmażyć, żeby mięso nie było surowe, wymieszać. Włożyć makaron, wymieszać. Wlać zalewę, ponownie dokładnie wymieszać, smażyć chwilę razem. Gotowe danie posypać sezamem. 


chow main, kurczak, chinskie, piers, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger