Kapsalon czyli holenderski fast food

Kapsalon co prawda kojarzy się z kapslem ale nie ma z tym nic wspólnego. to holenderski fast food, wymyślony w 2003 roku przez Nathaniëla Gomesa fryzjera z Rotterdamu. Właściciel pewnego salonu fryzjerskiego często stołował się w imbisie za rogiem, gdzie namiętnie zajadał się szoarmą. Pewnego dnia postanowił wszystkie swoje ulubione składniki połączyć w jedno danie, czyli mięso, frytki, sałatkę i sos. Danie nazwano je właśnie kapsalon i mimo że jest wielką bombą kaloryczną zyskało uznanie i można je dostać prawie w każdym imbisie w Holandii oraz Belgii. 

kapsalon, frytki, gyros, kebab, fast food, bernika, kurczak, kulinarny pamietnik


Kapsalon czyli holenderski fast food
  • 2 piersi z kurczaka
  • frytki
  • 200 g startego sera żółtego
  • pół główki kapusty pekińskiej lub lodowej
  • pomidory np koktajlowe
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ogórek
  • ketchup
  • sos czosnkowy
  • przyprawa gyros (u mnie domowa ta)
  • olej do smażenia
  • 3-4 foremki lub naczynia do zapiekania
sos jogurtowy:
  • 150 ml jogurtu naturalnego 
  • 1-2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą do grosa, wstawiamy na godziną do lodówki.
Piersi kurczaka pokroić w paski. Wymieszać dokładnie z przyprawą gyros. Odstawić mięso na kilka godzin do lodówki, ale jeśli macie mało czasu to można także usmażyć od razu na oleju. Usmażone mięso odsączyć z oleju, odłożyć na bok.  
Kapustę pekińską lub lodową posiekać, pomidory i ogórka pokroić na małe kawałki np plasterki. Cebulę pokroić w krążki. 
Frytki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec do momentu aż będą rumiane (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Opcjonalnie można usmażyć na oleju, ale danie będzie zdecydowanie za tłuste. 
W miseczce wymieszać jogurt z przyciśniętym czosnkiem, solą i  pieprzem do smaku. Można dodać łyżkę majonezu, jeśli ktoś lubi.

Na dnie foremek lub naczyń do zapiekania ułożyć porcje frytek, skropić keczupem, na to położyć podsmażonego kurczaka, posypać żółtym serem. 
Wstawić do piekarnika i zapiekać do momentu aż się ser roztopi. Wyjąć z piekarnika (można polać jeszcze sosem czosnkowym), ułożyć warstwę kapusty pekińskie/lodowej, kawałki pomidorów, ogórka i cebuli. Całość polać sosem czosnkowym. Podać. 





2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger